По-високи лихви и по-строги критерии за нови кредити - какво кога да очакваме

Българските лихви поне още 6-9 месеца ще останат по-ниски отколкото в Еврозоната, уточни Румен Гълъбинов

28.01.2024 | 18:37 Редактор: Елеонора Танева

2023 г. може да бъде определена като годината с рекорд в кредитирането. 

"В България през последните 10 години и заради валутния борд, и заради стабилността на лева, и заради по-ниските лихви по левове, отколкото са по евро в Еврозоната, се разви кредитирането на домакинствата под формата на ипотечен, потребителски кредити", обясни икономистът и финансист Румен Гълъбинов.

Възможно затягане на кредитирането на домакинствата означава повишаване на лихвите, както и по-строги изисквания при кандидатстването за заем. А смисълът на стъпката е да се намали ръста на инфлацията, както и да се гарантира стабилността на банковата ни система.

"Много бавно ще става този процес, плавно. Българските лихви поне още 6-9 месеца ще останат по-ниски отколкото в Еврозоната. Това е един процес, който ще се развива напред във времето", прогнозира Гълъбинов.

Според икономиста процесът няма да засегне голяма част от кредитополучатели. 

"Хората, които са на високи лихви в момента и бързи кредити, при тях ще се усети по-бързо и по-болезнено. Тези, които са с банкови ипотечни кредити за 10-20 години напред няма да увреди тяхната платежоспособност", убеден е икономистът.

Той даде съвет за хората, решили да теглят кредит. 

"Който си е харесал жилище и иска да го ползва за живеене, а не за инвестиционна цел, няма за какво да чака. За хората, които купуват активи, имоти с инвестиционна цел – те могат да си преосмислят решението, могат да изчакат и да видят в следващите 2-3 месеца какво ще стане", каза Румен Гълъбинов.

Шефът на БНБ уточни още, че подобно решение ще трябва да бъде обсъдено с европейските партньори, предвид предстоящото влизане на страната ни в еврозоната. 

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.

Притеснявате ли се от грипната епидемия и взимате ли мерки срещу заразяване?

Притеснявам се. Нося маска, спазвам дистанция и правя всичко възможно да не се заразя.
27%
Не. Всяка зима има такава и няма как да се опазиш. Грипът се преодолява за няколко дни.
58%
Повече се притеснявам от заразяване с коронавирус.
9%
Притесненията ми са свързани с евентуална грипна ваканция - няма кой да гледа децата вкъщи.
7%
Общо 1012 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)