Селските къщи са все по-желани от младите, цените остават високи

Семействата с деца търсят райони с училища

28.01.2024 | 14:34 Редактор: Елеонора Танева

Цените на имотите остават трайно високи. Според експерти така нареченият "имотен балон" неизбежно ще се спука. За пример дават държавите в голяма част от Западна Европа, където през последните години стойността на жилищата намалява. У нас, брокерите обясняват, че търсенето се дължи на завърналите се гурбетчии. А хит на пазара са селските къщи.

32-годишният Ивайло е родом от Габрово. Завършва университета във Велико Търново и решава да остане да живее в района. Бюджетът на младия мъж стига за къща във великотърновското село Кесарево, която се нуждае от ремонт.

"Видях една оферта за евтина къща на 160 години и затова реших да си я взема. Къщата беше евтина и в доста занемарено състояние, но започнах да я ремонтирам. Работя в IT сферата и фирмата ни позволява да работим от вкъщи и ми е доста удобно, защото не се налага да пътувам", сподели Ивайло.

В агенциите за недвижими имоти във Велико Търново отчитат бум на сделките със селски имоти.

"В последните години търсенето е много голямо, цените във Велико Търново са много високи и непостижими за голяма част от хората и алтернативата за тях е имоти около града, в периметър 20-30 км. Предимно млади хора търсят къщи, млади семейства и хора, които се връщат от чужбина. Имаме доста клиенти, които се прибират от Германия, Австрия, Великобритания. Банките финансират имотите по селата вече, така че и двата типа клиенти присъстват на пазара", обясни брокерът Даниела Христова.

Българските села се оживяват от младите семейства, но важното за тях е и добрата инфраструктура.

"Първият въпрос, който винаги се задава е дали има училище, детска градина, редовен транспорт, а за съжаление в много от балканските села това го няма. Това са млади хора с деца и това е огромен проблем! Най-търсените имоти са в диапазон между 40 и 50 000 евро", добави брокерът.

Ивайло споделя, че за него животът на село е страхотен. 

"Много е спокойно, няма излишни шумове от автомобили, от съседи, от фабрики. Въздухът е по-чист, имам двор, в който аз лично съм избрал да отглеждам овощни дръвчета", каза още Ивайло.

А според експертите, логиката е цените на имотите да започнат да падат. Нещо, което вече е факт в Западна Европа.

Вижте повече в репортажа.

Притеснявате ли се от грипната епидемия и взимате ли мерки срещу заразяване?

Притеснявам се. Нося маска, спазвам дистанция и правя всичко възможно да не се заразя.
27%
Не. Всяка зима има такава и няма как да се опазиш. Грипът се преодолява за няколко дни.
58%
Повече се притеснявам от заразяване с коронавирус.
9%
Притесненията ми са свързани с евентуална грипна ваканция - няма кой да гледа децата вкъщи.
7%
Общо 1012 гласа