Филип Гунев: Връщането на мигранти е едно от най-големите предизвикателства пред ЕС

Германия и Франция са приели антимиграционни закони с цел да атакуват нарастващата популярност на крайнодесните партии, смята той

28.01.2024 | 13:57 Редактор: Вяра Димова

През седмицата във Франция и Германия се състояха огромни протести срещу законопроекта на мигрантите. А България ще участва в разпределението на 30 хиляди незаконни мигранти, след като влезе в сила Пактът за миграция в Европейския съюз. Тези теми коментира бившият зам.-министър на вътрешните работи Филип Гунев в предаването "Брюксел 1".

 

Германия и Франция са приели антимиграционни закони с цел да атакуват нарастващата популярност на крайнодесните партии. Такова е категоричното становище на експерта.  А масовото гражданско недоволство било очаквано.

"Връщането на мигранти е едно от най-големите предизвикателства, пред които ЕС е изправен, защото тези трети държави осъзнаха, че не трябва да приемат обратно мигрантите, осъзнаха, че това е инструмент да натискат ЕС за допълнителни финансови средства", каза Гунев.

Като гранична държава България ще участва в разпределението на 30 хил. незаконни мигранти, пристигащи в ЕС всяка година. Гунев заяви, че тепърва предстои Евросъюзът да реши по каква формула точно ще се разпределят. 

"Самият факт, че 8-9 години се преговарят, показва колко е сложна договорката. С новата промяна, която ще настъпи след новите избори, вече ще можем да мислим най-вероятно още по-радикални мерки, които ще бъдат приложени", коментира той.

Държавите от Европейския съюз, които не искат мигранти, ще трябва да плащат на останалите, които ги приемат.

Притеснявате ли се от грипната епидемия и взимате ли мерки срещу заразяване?

Притеснявам се. Нося маска, спазвам дистанция и правя всичко възможно да не се заразя.
27%
Не. Всяка зима има такава и няма как да се опазиш. Грипът се преодолява за няколко дни.
58%
Повече се притеснявам от заразяване с коронавирус.
9%
Притесненията ми са свързани с евентуална грипна ваканция - няма кой да гледа децата вкъщи.
7%
Общо 1012 гласа

Вижте повече в репортажа.