Хинков: Най-големият проблем в здравеопазването са политическите назначения

Той потвърди, че решението му да не остане в правителството след ротация е твърдо

28.01.2024 | 12:36 Редактор: Вяра Димова
Хинков: Най-големият проблем в здравеопазването са политическите назначения

Решението ми да не остана в правителството след ротацията е твърдо. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков.

"В петък дойде поредното доказателство, че съм правилно решил да се оттегля, защото след тримесечно забавяне дойде финансовата обосновка от Министерството на финансите за един основен законопроект за лечебните заведения, където има промени, които са ключови и анонсирани още в началото на моя мандат. Връща се с доста неясни аргументи. Това ми дава сигнал, че ще е трудно, дори невъзможно да водя здравна политика, която аз мисля, че е правилна", обясни той.

Министърът посочи, че иска да открие отново Агенцията за трансплантации, която е закрита при управлението на ГЕРБ, но "човекът, който закри тази агенция, сега пише мотивите за отказ от финансова обосновка на този законопроект, който връща обратно агенцията".

"Отмених временно конкурсите за директори на болници, защото очаквам един разговор с бъдещия вицепремиер, в който да уточним сроковете, за да не бъда обвиняван, че в последния момент правя някакви промени. Искам да изляза чист от Министерството на здравеопазването, с ясни послания, че тези назначения трябва да бъдат прозрачни и обективни, трябва да стъпват на способностите на кандидатите, а не на тяхната политическа принадлежност", уточни проф. Хинков пред БНР.

Според него най-големият проблем в здравеопазването е, че има много политически назначения.

"Правят се основно политически назначения в система, която не трябва да служи на политиката - става дума за директори на големи болници и директори на РЗИ. Това е голяма грешка", категоричен е той.

Притеснявате ли се от грипната епидемия и взимате ли мерки срещу заразяване?

Притеснявам се. Нося маска, спазвам дистанция и правя всичко възможно да не се заразя.
27%
Не. Всяка зима има такава и няма как да се опазиш. Грипът се преодолява за няколко дни.
58%
Повече се притеснявам от заразяване с коронавирус.
9%
Притесненията ми са свързани с евентуална грипна ваканция - няма кой да гледа децата вкъщи.
7%
Общо 1012 гласа

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
бг смешки
преди 3 месеца
този откри топлата вода ! че това от времето на ИВАН КОСТОВ ОЩЕ ! Сигнализирай за неуместен коментар