Превозвачи искат връщане на режима за украинските камиони и създаване на мини Шенген

"7% комисиона за посредниците е твърде много", коментира недоволството

26.01.2024 | 14:02 Редактор: Вяра Димова

Собствениците на малки транспортни фирми протестират в няколко точки на страната с искане за пълен одит на ТОЛ системата. Те недоволстват срещу повишаването на таксите и лошата пътна инфраструктура. Настояват за връщане на режима за украинските камиони и създаване на мини Шенген между България, Румъния и Гърция.

Край Добрич се събраха представители на националното сдружение "Аз имам камион" от Североизточна България. През целия ден са организирани протестни шествия до граничните пунктове "Кардам" и "Дуранкулак".

"Имаме още искания, като правила за лоялна конкуренция в транспортния бранш, пътната инфраструктура, която не отговаря по никакъв начин на никакви европейски изисквания", обясни членът на УС на НС "Аз имам камион" и превозвач Милен Баев.

"От 1 март 2020 г. досега са събрани над 1,5 млрд. лева - искаме да знаем къде са тези пари", настоя представителят на транспортна фирма от Русе Елка Недкова.

Протестиращите недоволстват и срещу размера на комисиона за фирмите посредници.

"7% комисиона за посредниците - твърде много ми се струва. Единствената държава с посредници в ТОЛ системата е Унгария с 1,8%", напомни още Елка. 

В България от началото на годината 46 фирми са преустановили дейност. Задръстванията по граничните пунктове пък водят до престой по денонощие и повече.

"Това висене по опашките намали оборота на фирмите с над 50%. За да си изпълним навреме поръчките, се принудихме да си направим жените тираджии", коментира Милен.

Протестните шествия ще продължат и утре.

Вижте повече в репортажа.

Притеснявате ли се от грипната епидемия и взимате ли мерки срещу заразяване?

Притеснявам се. Нося маска, спазвам дистанция и правя всичко възможно да не се заразя.
27%
Не. Всяка зима има такава и няма как да се опазиш. Грипът се преодолява за няколко дни.
58%
Повече се притеснявам от заразяване с коронавирус.
9%
Притесненията ми са свързани с евентуална грипна ваканция - няма кой да гледа децата вкъщи.
7%
Общо 1012 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR


1
0 rate up comment rate down comment 0
Управниците
преди 3 месеца
Нищо не правят. Крадат парите и това е!А аз питам къде са ми парите от данъка , които плащах 12 години за кучето ми? Сигнализирай за неуместен коментар