"Спазвайте дистанция": София-област влиза в грипна епидемия, МЗ посочи симптомите

Смолян удължава въведените противоепидемични мерки

23.01.2024 | 19:53 Редактор: Искра Ангелова

София-област е в грипна епидемия от четвъртък за една седмица - до 1 февруари, съобщават от Министерството на здравеопазването.

Смолян удължава въведените противоепидемични мерки. Заради високите нива на заболеваемост те ще продължат не до 24-ти, а до 31 януари.

По-рано днес стана ясно, че и в Бургас обявяват грипна епидемия от четвъртък – 25 януари. Тя ще е в сила до края на месеца.

Така общият брой на областите, въвели временни мерки срещу разпространението на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ), става общо седем. От утре епидемия е в сила за област Плевен, а от 25 януари и за област Варна.

До 28 януари пък са в сила противоепидемичните мерки в Габрово и Пловдив.

При обявена грипна епидемия се преустановяват плановите консултации на здрави бременни жени и деца; профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации. Провежда се стриктен ежедневен филтър в детските ясли, градини и училища. Забраняват се свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и социални институции за деца и възрастни.

Министерството на здравеопазването препоръчва всички лица със симптоми на остро респираторно заболяване (повишена телесна температура, хрема, болки в гърлото, кашлица, отпадналост и др.) да си останат вкъщи при възможност и да посетят лекар. Да ограничат контактите си, особено с малки деца, бременни жени и стари хора.

От особено значение е спазването на дистанция и избягване на места със струпване на хора, поради лесния механизъм на предаване на респираторните вируси - чрез кихане и кашляне.

Данните за заболяемостта в страната показват нарастване на грипната активност. Най-засегнати от остри респираторни заболявания (ОРЗ) са децата и младите хора до 30 г.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR