Иранецът Давари живее 13 години у нас - защо беше отведен насила в център за бежанци?

По време на престоя му неговата защита организира петиция с искане за освобождаването му

23.01.2024 | 19:26 Редактор: Толя Стоянова

Стефан Давари, който живее от 13 години у нас, пише и говори на български език, има 9 отхвърлени молби за бежански статут, а до вчера беше настанен в центъра за бежанци в Бусманци.

"Има много топли хора в тази страна, въпреки че съм чужденец и съм от друг континент, те ме приемат като част от тях", сподели Давари.

Преди 12 дни той беше задържан и отведен в центъра за бежанци в Бусманци, въпреки че има жилище и декларация за гарант. През 2014 г. му е издадена заповед за задържане и депортиране, която не е била изпълнена от 10 години.

По време на престоя му неговата защита организира петиция с искане за освобождаването му, в която се подписаха 6 100 души. Адвокатите му изпращат поредна молба до Агенцията за бежанците и обжалват задържането му, а днес се проведе и първото дело. Според защитата има две основания мигрант да бъде отведен в центъра.

"Ако е налице доказана опасност да се укрие, или ако осуети наложената му мярка за връщане. Това е човек, който в продължение на 13 години е в страната и от 8 години е установен на един и същи адрес", коментира адвокат Тодор Илиев.

След входирането на последната молба за получаване на закрила - Стефан е освободен от центъра за бежанци в Бусманци. От Агенцията за бежанците отговориха писмено до Bulgaria ON AIR, че молбата му е регистрирана и ще бъде разгледана.

Вижте повече в репортажа на Йоана Георгиева.