КНСБ е против тавана от 12 заплати при пенсиониране

Ако обезщетенията са незаконни, го докажете в съда, пишат в писмо до НС от синдиката

23.01.2024 | 12:20 Редактор: Елеонора Танева
КНСБ е против тавана от 12 заплати при пенсиониране

КНСБ изпрати становище до председателя на парламентарната Комисия по труда, социалната и демографската политика Деница Сачева, във връзка със Законопроект за изменение и допълнение на Закона за публичните предприятия, внесен от Димитър Найденов и група народни представители от "Продължаваме Промяната – Демократична България". Промените предвиждат таван от 12 заплати на обезщетението при пенсиониране на работещите в държавните фирми.

Според синдиката това е атака срещу колективното трудово договаряне. 

Ето част от позицията на КНСБ:

КНСБ е категорично против поставянето на горна граница на обезщетението на работниците и служителите от работодател – публично предприятие, както и против мотивите към законопроекта, където ясно личат антисиндикалните послания и директните атаки и упреци срещу процеса на колективното трудово договаряне.

На първо място трябва дебело да се подчертае и да се има предвид, че не е възможно да се ограничава правото на колективно трудово договаряне чрез закон, още повече, че то произтича от важни международноправни актове (конвенциите на Международната организация на труда), пренесени в българската Конституция и в Кодекса на труда... Правото на сдружаване и правото на колективно трудово договаряне представляват ядрото на синдикализма и КНСБ категорично заявява, че няма да допусне никакви опити за дискредитиране на ролята и значението на синдикалните организации и КТД в трудовия живот на гражданите.

КНСБ остро осъжда подобни прояви на антисиндикализъм и предлага вместо да се създава горна граница на обезщетението поради пенсиониране на служителите по Закона за публичните предприятия, да се използва пълноценно и правилно механизмът на колективното трудово договаряне в системата на публичните предприятия. 

В същото време категорично не сме съгласни с констатациите в мотивите към законопроекта, че става въпрос за "спорни" колективни трудови договори, по силата на които се раздават безлимитно държавни и общински средства. Кое дава основание на авторите на законопроекта да си служат с това определение? Ако са спорни, да бъдат оспорени по съдебен ред.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)