С 15% скачат заплатите в автотранспорта в София, задават се нови протести

Кметът Васил Терзиев се срещна с недоволните служители

18.01.2024 | 13:47 Редактор: Вяра Димова

От 1 март увеличават с 15% заплатите в столичния градски транспорт. За това се разбраха протестиращите служители и местната управа. 

Точно в 08:00 ч. започна недоволството на шофьорите, ватманите и служителите на столичния автотранспорт. Освен по-високи заплати, работещите в сектора искат и по-добри трудови условия. Шофьори се оплакаха и от амортизирани превозни средства, които се ремонтират със стари части.

"Работно облекло - никакво, части в сервиза - никакви, автобусите са в окаяно състояние", каза един от протестиращите.

След протеста от КНСБ, КТ "Подкрепа" и Федерацията на транспортните синдикати се срещнаха с кмета на София Васил Терзиев. Въпреки исканите 30% увеличение, те се договориха само за 15%.

"Ще търсим възможност и за повторно увеличение на заплатите през годината, което да е свързано с развиване на бонусна система, която да важи за всички служители в отделните дружества. Целта ни е да намерим трайно решение, за да можем да стимулираме младите водачи да се присъединят към транспортните дружества. Ще работим за мониторинга и намаляване на извънредния труд, който се полага в момента. Смятам, че има напредък", заяви Терзиев.

"Склонни сме на двустепенно увеличение - на два пъти по 15% поради обстоятелствата", каза Иван Кирилов от КТ "Подкрепа"  

Ако не бъдат чути, синдикалистите ще продължат с протестите в цялата страна. 

"Протестите за днес приключиха, готвим се за други през следващата седмица. Подготвени сме в рамките на 2 часа да организираме спиране на движението на 1/4 от София", обяви Тодор Капитанов от КНСБ.

От профсъюзите напомнят, че обещаните 37 млн. лева за повишаване на възнагражденията в сектора не са били осигурени. 

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.