Сигнал за проверка: Чужди фирми не плащат заплати, нарушават законите

В Helpbook ни алармираха за зеленчуков цех в Пловдивско

23.01.2024 | 12:07 Редактор: Анисия Иванова
Сигнал за проверка: Чужди фирми не плащат заплати, нарушават законите

От платформата на Helpbook.info ще ви обърнем внимание на два взаимно свързани сигнала, в които се описват множество нарушения.

Ето какво пише нашият потребител: "Подавам информация за извършването и нарушението на много закони към много институции. Става въпрос за завод/цех за производство на зеленчукови консерви, сградата се намира в началото на с. Бенковски, община Марица, област Пловдив. Сградата няма акт 16, няма удостоверение за пускане в експлоатация и разрешително за работа от институциите, но производство от време на време се осъществява, като не е регистриран и сертифициран и котелът/газовата парна инсталация.

На територията на завода има готова продукция от 400 гр, 800 гр и 2.5 кг кутии със съдържание домати на кубчета, като се слагат етикети на италиански продукти (което е престъпление от друго естество).

Също така производството се прави от суровина - внос от Португалия, която е във варели по около 200 кг в асептични торби, но цялата налична суровина - около 100 тона, е с изтекъл срок на годност месец октомври 2023 г.

Фирмата, която осъществява тази дейност без наличието на всякакъв вид разрешителни там, е СБС КОМОДИТИ ООД, на която аз бях служител до 10.01.2024 г. Двама от собствениците не са с българско гражданство и си мислят, че ние тук /в България/ сме аборигени. Надявам се всички възможни компетентни институции да разберат, че имаме закони и е хубаво да се спазват. В случай че не го разберат, да си отидат в Сърбия и Словения, за да правят "бизнес" по този начин там".

Продължението е не по-малко шокиращо: "Сигнализирам ви за наличието на завод за производство на плодови и зеленчукови консерви, който се намира в с. Бенковски, като сградата няма акт 16, не е пусната в експлоатация и няма абсолютно никакви разрешителни и документи за работа, но там се прави производство. Сега вероятно не, защото не останаха служители, но има готова продукция и са водени производствени дневници. Ясно е, че просто така няма как да имаш готов продукт, без да се правил производство, защото на вратата и оградата на обекта има указатели табели, че се провеждат 72 часови проби на инсталацията, като дори и това не е законосъобразно да се прави при тези обстоятелства.

Няма никакви звукови и светлинни сигнализации, инсталациите не са изградени правилно и не са спазени никакви законосъобразни изисквания - няма дори нито един пожарогасител! Моля да направите проверка, защото тези хора - мои бивши работодатели, са измамници. Дължат на мен и всички служители трудови възнаграждение за периода от месец октомври 2023 г. досега".

Ако видите нередност, проблем, с който се сблъсквате всеки ден и искате да подадете сигнал - направете го онлайн в HelpBook.info!

Снимка: БГНЕС