Новите членове на Конституционния съд - политически или правен избор?

Нова порция критики от опозицията

20.01.2024 | 13:54 Редактор: Искра Ангелова

Ден след избора на конституционни съдии в парламента - нова порция критики от опозицията. От подкрепа на кандидатурите до тяхното пълно зачеркване като политически обосновани.

Кандидатите бяха разкритикувани от заместник-председателя на НС Кристиан Вигенин, който подчерта, че кандидатурите за конституционни съдии на коалицията са изцяло политически, а това не отговаря на критериите.

"Ако към конституционния съд се подхожда така, няма никакво съмнение, че много партийни кадри ще бъдат инсталирани в регулаторните органи, което създава проблем не само за България, но и за Европейския съюз", категоричен е Вигенин.

Депутатът на ПП-ДБ Васил Пандов заяви, че и преди активни депутати са ставали конституционни съдии. Той защити кандидатурата на Десислава Атанасова.

"Едно е сигурно - от деня на избора и от Народното събрание, тя вече не може и няма качеството на политик и трябва да промени начина си на мислене. Тя трябва да промени мисленето си като член на един независим орган, който трябва да взима едни независими решения, които се градят на вътрешното ѝ убеждение", подчерта Пандов.

А бившият конституционен съдия Пламен Киров отправи критиката си към Борислав Белазелков: "КС е политически орган, но ето сега, когато навлизат магистрати в него, той ще става все повече съд, тоест ще бъде политически неутрален".

Цялото интервю на Ганиела Ангелова по темата гледайте в предаването "Опорни хора" тази вечер от 19:30 ч.

Снимка: БГНЕС


1
3 rate up comment rate down comment 0
Тъъъп
преди 3 месеца
Въпрос!?Какъв правист е Десислава, ама щяла да се постарае.А дядката дали ще запомни за какво ще дава становище Сигнализирай за неуместен коментар