Сняг и студ сковаха България, шофьорите да внимават на "Петрохан"

Обстановката в София не е усложнена

20.01.2024 | 13:35 Редактор: Искра Ангелова

Зимна е обстановката в цялата страна днес. Обявени са предупредителни кодове за опасно време. Обилните снеговалежи са придружени с рязко понижение на температурите и вятър, който създава условия за виелици и навявания.

Рязката променя на времето само за няколкото часа от 15 градуса в петък до минус 7 днес, не изненада столицата този път. Обилният снеговалеж се очаква да продължи през целия ден в столицата.

Обстановката не е усложнена, заявиха от Столичната община.

"В активен режим са 147 снегорина, всички извършват обработка. Обработени са улиците с масов градски транспорт, в момента започват да се обработват и вътрешнокварталните улици. След приключване на снеговалежа, ще се влезе и във всички вътрешноквартални улици и там, където не е обработено", каза директорът на Столичния инспекторат инж. Николай Неделков.

В района на проходите "Предел", "Шипка" и "Републиката" също вали сняг. Настилките са обработени и пътищата са проходими при зимни условия. В районите със снеговалеж при необходимост има готовност за допълнителна техника, информират от АПИ. 

Един от ключовите проходи "Петрохан" посрещна снега още през нощта с минусови температури. Вятърът там е силен, а пътната настилка заснежена.

Много добро представяне на Плевен в днешната обстановка - така плевенчани описаха снежната утрин в социалните мрежи. А нощта в Русе премина от дъжд на сняг. Крайдунавският град осъмна покрит от бяла пелена.

Но не липсват и проблеми с движението. Катастрофа на пътя Плевен - Русе в района на Гривица спря движението за всички автомобили, съобщиха от АПИ. А на места има и закъсали ТИР-ове. Те са забрани в Русенска, Плевенска, Врачанска и Шуменска област.

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.

Снимка: БГНЕС