Грипът постепенно залива страната - отлагат имунизациите и ограничават свижданията

Засилен филтър в учебни и детски заведения

19.01.2024 | 19:15 Редактор: Толя Стоянова

Още две области обявяват грипна епидемия от понеделник заради повишена заболеваемост. Това са Габрово и Пловдив. Ваканция за учениците към момента няма да има, тъй като броят на отсъстващите е нисък.

В четвъртък грипна епидемия обявиха и в Смолян. В Пловдивска област грипната епидемия влиза в сила от 22 януари и ще продължи 7 дни.

"Регистрирано е повишение на заболеваемостта от грип и респираторни заболявания. Обстановката ще бъде следена внимателно и ако е необходимо и се регистрира допълнително повишаване на заболеваемостта, ще се вземат допълнителни мерки", каза областният управител инж. Илия Зюмбилев.

"Въвежда се отлагане на профилактични прегледи, отлагане на задължителни имунизации, ограничаване на свижданията, засилен филтър в учебни и детски заведения, по-често проветряване", заяви директорът на РЗИ - Пловдив д-р Сийка Димчева.

Заболеваемостта в областта е 206 на 10 хил. души население. "От изпратените проби в София, 30 на 100 са положителни за грипен вирус", посочи Димчева.

"Следим процента на отсъстващи ученици и педагогически персонал. Има много свободни болнични легла, не е голям напливът в аптечната мрежа. Няма повишено търсене на симптоматични медикаменти", коментира д-р Милена Панайотова от РЗИ-Пловдив.

Критични са и стойностите в Пазарджик, но за тази област ще се решава другата седмица дали ще бъде обявена грипна епидемия.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Pexels