Руски знамена се веят в Пловдив заради Альоша, Вигенин: Този паметник не е на Путин

"Монументът символизира окупацията на България", каза Владимир Славенски от ДСБ

17.01.2024 | 19:10 Редактор: Искра Ангелова

Десетки пловдивчани излязоха на протест пред общинския съвет срещу предложението за демонтаж на Паметника на Альоша. Искането е на общински съветници от ДСБ. Решението на местния парламент е да се направи финансова обосновка колко ще струва демонтажът, а след това да има и референдум по въпроса.

"Тук сме, за да запазим конструкцията на нашата памет", категорични бяха протестиращите.

Предложението за премахването му е на общинските съветници Йоно Чепилски и Владимир Славенски от ДСБ.

"Ние внасяме това предложение, тъй като това е един морален акт на Общинския съвет. Трябва да си признаем пред поколенията, че Паметникът на Альоша символизира окупацията на България от 1944 до 1947 година. Когато България е изживяла много тежки нещастия и страдания. Това е един унизителен период за българския народ", категоричен е Владимир Славенски.

Гражданите се обявиха против и заявиха - монументът е символ на града и мястото му е на хълма Бунарджик.

"Пловдивският общински съвет да предприеме мерки за предпазване на националното ни историческо наследство. Всички честни и прогресивни хора да продължим да говорим за общата ни история такава каквато е, за да запазим. Референдум за историята ни не може да има. Призоваваме за мъдрост и уважение на властта", допълва недоволството.

Сред пазителите на паметника бяха и депутати.

"Аз съм тук, за да окажа своята политическа и морална подкрепа за исканията на тези хора Альоша да остане там, където е. Този паметник не е на Путин, не е построен от Путин. Това е паметник на хората, които победиха фашизма", заяви Кристиан Вигенин.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.

Снимка: БГНЕС


2
4 rate up comment rate down comment 1
,????
преди 3 месеца
Сериозно ли е това е "унизителен период от българската история", след като ненавиждате всичко българско, а сте загрижени за историята. Месете се в американската история, която считате за " ваша", българската не я пипайте! Отговорете си на два въпроса: 1.Защо 400 000 българи се биха в състава на Съветската армия и защо 30 000 загинаха в борбата срещу нацизма?2. Защо " окупаторската" армия е посрещната от хиляди българи с цветя за разлика от НАТО- ската? На американските войски носихте ли цветя? Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 5
Лили Барута
преди 3 месеца
Браво на пазителите на нашата история.....Тоя тип Вигенин вън от политиката и в трудов лагер завинаги...продажник,предател и шпионин Сигнализирай за неуместен коментар