Антоновден е! Жените не бива да предат, шият и да варят боб и леща

Днес празнуват Антония, Антоанета, Анко, Андон, Тончо, Доньо, Донко, Дона, Донка

17.01.2024 | 06:58 Редактор: Вяра Димова
Антоновден е! Жените не бива да предат, шият и да варят боб и леща

Православната църква почита Свети Антоний Велики, смятан за основоположник на християнското монашество. След дълги години на усамотение, светецът се превърнал в духовен баща на десетки отшелници, които се събирали при него, за да слушат мъдрите му съвети.

В Египет Свети Антоний Велики създава първия манастир в света, запазен и до днес. Според народните вярвания светецът пази от болести. Антоний Велики вършел много добри дела и доживял до 105-годишна възраст и се смята, че е един от първите пустинни отци. Завещал да го погребат тайно, за да не узнаят хората за неговия гроб.

За празника се месят содени питки и се раздават на близки и съседи за здраве. Жените не бива да предат, да шият и да варят боб, леща, за да не се разболеят децата от шарка. 

А в народните представи ковачите Антон и Атанас са братя близнаци и затова Антоновден и Атанасовден са един след друг.

На 17 януари празнуват имен ден и всички хора, носещи имената Антония, Антоанета, Анко, Андон, Тончо, Доньо, Донко, Дона, Донка. Честит празник на имениците!

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
2 rate up comment rate down comment 1
Дора
преди 3 месеца
Какви глупости пишете, поне се поинтересувайте кой е свети Антоний! Какъв е бил подвигът му, кога е живял и т.н. - бил е от богато семейство, но се отказал от богатството ... Сигнализирай за неуместен коментар