Христо Николов от Bloomberg TV Bulgaria получи отличие на годишните награди на Българска фондова борса

Водещият зае първо място в категория "Журналист с най-голям принос за популяризирането на капиталовия пазар през 2023 година"

16.01.2024 | 11:22 Редактор: Вяра Димова
Христо Николов от Bloomberg TV Bulgaria получи отличие на годишните награди на Българска фондова борса

Водещият на сутрешния блок "Бизнес старт" по Bloomberg TV BulgariaХристо Николов, получи отличието на БФБ за "Журналист с най-голям принос за популяризирането на капиталовия пазар през 2023 година". Церемонията по награждаване се проведе на 16 януари, като категорията е част от годишните награди на Българска фондова борса.

"Капиталовият пазар в България се развива заради компаниите, които набраха смелост (и капитал) да станат публични в последните 20 години, заради инвестиционните посредници, които не спират да бъдат патологични оптимисти за българския Уолстрийт, заради фонд мениджърите, които купуват пакети акции на БФБ, въпреки ниската ликвидност и заради онези няколко хиляди малки инвеститори, които развиха уникален нюх да намират компаниите с най-голям потенциал за развитие. Пожелавам на цялата инвестиционна общност да разказва на повече българи успешните истории на борсата, които позволиха на инвеститорите да направят доходност в пъти (а не в проценти) в последните години. А на ръководството на БФБ да прави и невъзможното за осигуряване на нови инвестиционни възможности", коментира той по повод годишните награди на Българска фондова борса.

Христо Николов е с богат журналистически опит, като отразява икономическа тематика от 2002 година. Публикациите му често са предизвиквали действия от институциите за защита на държавния и обществен интерес. Обсъждането на важни теми за инвестиционната общност в ефира на Bloomberg TV Bulgaria често води до промени в нормативната уредба. Пример за това са серията интервюта на Христо Николов за ограниченията на пазар BEAM, след които максималната сума за привличане на капитал беше вдигната на 8 млн. евро.

Сутрешният блок "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria зрителите могат да гледат всеки делничен ден от 09:30 часа в ефира на единствената бизнес телевизия в България.