АЕЦ "Козлодуй" съди мед. сестра за 500 000 лв., тя твърди, че там работи цяла болница

"Всички дейности в АЕЦ "Козлодуй" се извършват при стриктно спазване на действащата нормативна уредба", пишат от централата

15.01.2024 | 19:15 Редактор: Искра Ангелова

Иск за половин милион лева е завела АЕЦ "Козлодуй" срещу служителка в централата. Обвиняват я, че разпространява невярна информация. Жената била разкрила как на територията на централата функционира цяла болница. А това е в разрез с нормативните уредби. Реакция от държавата няма, но пък има дело.

Всичко започнало през месец март 2022 г., когато на медицинската сестра Наталия ѝ наредили да извършва медицински прегледи в атомната централа в Козлодуй.

"Аз съм на длъжност медицинска сестра и нямам правомощията да извършвам медицински прегледи. По този повод, че реагирах, че нямам това право, бях уволнена. След дисциплинарното ми уволнение минах през три съдебни инстанции и трите отсъдиха в моя полза, и бях възстановена на работа", сподели Наталия Станчева.

Появили се още съмнения у Наталия и подала заявление по закона за достъп до обществена информация. Получила уклончив отговор, но тя не се отказала и след десетки подадени документи, разбрала, че на площадката на АЕЦ "Козлодуй", в непосредствена близост до 5-и енергоблок,, функционира цяло лечебно заведение.

"То се състои от 10 специализирани лекарски кабинета, около 20 лекари, към 15 медицински сестри, десетина шофьори, пет линейки, клинична лаборатория и 24 часа медицински екип", допълни Наталия.

Всичко това се оказало противозаконно след извършените проверки от РЗИ-Враца, Изпълнителна агенция "Медицински надзор" и Националния център по радиобиология и радиационна защита. За атомната централа имало два варианта - да прекратят медицинската дейност или да я узаконят.

Незаконната поликлиника спряла работа за няколко месеца, но от октомври отново функционира.

"Това медицинско лечебно заведение генерира опасни биологични отпадъци. В момента се събират биологичните отпадъци в помещение тип гараж и се съхраняват в рамките на 3-4 месеца, докато бъдат извозени", поясни още Наталия.

За скандалната ситуация са уведомени още държавният здравен инспектор, министрите на енергетиката, на здравеопазването и на труда и социалната политика, шефът на Българския енергиен холдинг и прокуратурата, но никой до този момент не е предприел нищо.

Сега АЕЦ "Козлодуй" е завел иск срещу Наталия от половин милион лева за уронване на престижа. От атомната централа отричат да има незаконна дейност.

"Всички дейности в АЕЦ "Козлодуй", включително законово изискваното медицинско наблюдение и медицинско осигуряване, се извършват при стриктно спазване на действащата в страната нормативна уредба. Искът е заведен от предходното ръководство на АЕЦ "Козлодуй" през месец юли 2023 г. за недобросъвестно поведение, злоупотреба с права, разпространение на невярна информация и др.", се казва в позицията на централата.

Междувременно тази сутрин бе внесен иск в Министерството на енергетиката, за оттегляне на иска от 500 000 лв., който е заведен срещу медицинската сестра.

Вижте повече в репортажа.


1
5 rate up comment rate down comment 0
Хаджи Димитровец.
преди 3 месеца
Оставете жената на мира..Тя е новият съвременен Будител..разкрила им е измамата и далаверата на някой и сега е ред на Прокуратурата и след това СЪД,за тия измамници..Браво,Браво,Браво на тази жена..Дерзай,жено,дерзай и не спирай,ние сме с теб,ти си повече МЪЖ,от много от нас..за съжаление... Сигнализирай за неуместен коментар