Денков vs Йотова: Премиерът определи критиката на вицепрезидента като "неадекватна"

Йотова нарече изпълнителната власт отбор "Б"

15.01.2024 | 19:00 Редактор: Деси Николова

Отново искри между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2. Премиерът реагира остро на думите на вицепрезидента Илияна Йотова, която нарече изпълнителната власт отбор "Б". Акад. Николай Денков определи думите ѝ като "неадекватни".

"Министерският съвет и в сегашния си вид, и в този, който ще бъде евентуално след ротацията, е "Б" отборът. "А" отборът са парламентарните лидери и някои от председателите на парламентарните комисии. Там се взимат решенията. Досега Министерският съвет според своите възможности ги изпълнява", заяви вицепрезидентът Илияна Йотова. 

Коментарът на вицепрезидента разгневи премиера. 

"Тази критика е абсолютно неадекватна. Даже се чудя как да я коментирам. България е парламентарна република, в която има разделение на властите. След като се избере Министерският съвет, той си има задължения. Народното събрание си има права и задължения. Всеки трябва да си върши работата. През тези месеци има многобройни случаи, в които Народното събрание е искал нещо, но се е случвало нещо друго, защото Министерският съвет е казвал, че това няма да е правилно", заяви премиерът акад. Николай Денков.

Денков е категоричен как ще изглежда новият кабинет, кой ще влезе и кой ще излезе от него - решението ще бъде взето в тесен състав, в кабинета на министър-председателя. 

"Кабинетът ще го обсъдим с Мария Габриел, ние ще решим как ще изглежда, след което ще идем при парламентарните групи, ще го покажем и ще го обсъдим и с тях. В крайна сметка решението ще трябва да бъде гласувано от Народното събрание", каза още Денков.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


1
1 rate up comment rate down comment 1
tvoita@mama.prodagna
преди 3 месеца