Бонев: Ротационното председателство гарантира взаимен контрол в СОС

"Защо това решение не беше възприето, другите трябва да кажат", заяви още той

15.01.2024 | 16:12 Редактор: Деси Николова
Бонев: Ротационното председателство гарантира взаимен контрол в СОС

Вървим в правилната посока. Така коментираха срещата в Столичния общински съвет от "Продължаваме Промяната - Демократична България и Спаси София". 

Още в рамките на тази седмица ще бъде организирана среща, на която ще бъде представена рамката на бюджета, уточниха от обединението.

"Изключително е важно, освен да говорим за това кой ще бъде председател, да коментираме важните решение за София, започвайки от бюджета и реформите" - уточни Борис Бонев. 

"За съжаление, две от големите групи в Общинския съвет - ГЕРБ и "Възраждане", въобще не дойдоха на срещата, въпреки отправената покана и въпреки че беше изпратена от по-малките формации с цел именно да няма политически сблъсъци. В крайна сметка, разговорът, който водим, не е за коалиции, а за това как да бъде отпушена работата в Общинския съвет", допълни Бонев. 

По време на срещата бяха изяснени позициите на всяка от присъстващите политически сили по въпросите относно временно и ротационно председателство. От ПП-ДБ и "Спаси София" уточниха, че на този етап не е постигнато съгласие, но всеки ясно е заявил своята позиция, което дава отправна точка за последващи разговори. 

От думите им стана ясно, че тонът на срещата е бил конструктивен, за което са потвърдили и участниците от Синя София и Карлос Контрера от ВМРО. Борис Бонев потвърди, че от БСП са отказали предложения от ПП-ДБ и "Спаси София" вариант за ротационен председател,

"Когато има ротационно председателство, което включва различни политически полюси, това гарантира форма на взаимен контрол и възпрепятства залитането в една или друга крайност, което би могло да се случи, ако се сключи само дясно-консервативна коалиция или лява коалиция. По този начин ние дадохме опцията да има взаимен баланс между силите в този силно фрагментиран Общински съвет. Защо това решение не беше възприето, другите трябва да кажат", допълни Бонев. 

Относно информацията, че в днешния ден има свикано заседание на Общинския съвет, Бонев уточни, че поканата е била за информативна среща, не за заседание, тъй като по закон все още сме в хипотезата на първо заседание, което има една единствената точка в дневния ред, а именно избор на председател. Това, което Грети Стефанова, в ролята си на временно председателстващ съвета, е предложила, е да се съберат съветниците и да коментират темата за Етап II на програмата за саниране на жилищните сгради, като стана ясно, че няма желание от страна на останалите политически сили и такава среща няма да се състои.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR