В търсене на "пръв между равни": СОС гласува отлагането на избора на председател

БСП отказа тройна ротация и отказа утрешната среща

10.01.2024 | 19:10 Редактор: Вяра Димова

Заседанието, насрочено за утре, на Столичния общински съвет няма да завърши с избор на "пръв между равни". На днешната среща в общината не присъстваха представители на всички политически формации. За пореден път не беше постигнато и съгласие за обединяваща фигура. Утре първото заседание на новия общински съвет ще продължи единствено с гласуване за отлагане на избора на председател.

Критики за отправената покана за разговори получи кметът Васил Терзиев, а представители на ГЕРБ, БСП и "Възраждане" не дойдоха.

"Кметът за първи път влиза в преговорите и става страна в тях. Положителното е това, че ПП-ДБ-СС са склонни на отстъпки", коментира Вили Лилков.

"Утре сесията ще бъде отложена, очевидно няма обединение около това как да бъде решено да се продължи", заяви Пламен Данаилов от ИТН.

В позиция до медиите БСП заяви, че няма да присъстват на срещата, като от съобщението става ясно, че от групата на ПП-ДБ-СС предлагат председател на ротационен принцип.

"Няма как да участваме в среща, която е организирана от днес за утре и ни е изпратен документ в последния момент, в изработването, на който ние не сме участвали. Ние многократно сме заявявали нашата позиция и разбиране за това как трябва да функционира Столичният общински съвет пред колегите от ПП-ДБ-СС, както и пред останалите политически групи", посочват от БСП.

А участниците в днешната среща уточниха, че конкретни имена за глава на Столичния общински съвета не са били коментирани. Вариантите за изход от ситуацията са да бъде избран временен председател или председател на  ротационен принцип до гласуването на бюджета на общината.

"В момента няма почва за създаване на каквото и да е мнозинство. Трябва да търсим временното решение, за да може да тръгне поне административно", смята Карлос Контрера от ВМРО.

Вчера кметът Васил Терзиев и Георги Георгиев от ГЕРБ размениха задочно реплики относно липсата на мнозинство.

"Все още не мисля, че може да се говори за каквото и да било управленско мнозинство, за нас приоритет е да се отпуши работата на СОС", категоричен е кметът на София.

Ако в рамките на 3 месеца съветниците не изберат свой "пръв между равни", съветът следва да се разпусне и да се образуват нови избори. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)