Ето какви данъчни облекчения ще ползваме през 2024 г.

Срокът за обявяване на доходите и плащането на дължимото е 30 април

10.01.2024 | 13:52 Редактор: Елеонора Танева

Започна данъчната кампания. Доходите си трябва да обявят всички, които през 2023 година са получавали плащания извън заплата, като хонорари или от наеми например. 

Размерът на дължимия данък може да бъде намален в някой от следните случаи:

Сред най-често използваните облекчения е това за деца: 600 лева за едно, 1 200 лева за две и 1 800 лева за три деца като абсолютна стойност, което е 10% от сумата, с която се намалява данъчната основа.


Данъчно облекчение до 200 лева може да се ползва, ако през изминалата година сте ремонтирали дома си и имате документ за платеното на майстора. 


Младите семейства с ипотека също имат възможност да намалят данъчната си основа. Намаление от облагането има при пенсионно осигуряване в третия стълб и животозастраховане. 


5% отстъпка от дължимия данък ще получат всички, които подадат онлайн данъчните си декларации към приходната агенция. Освен с ПИК по електронен път подаването на декларациите и тази година може да стане и по пощата и в офисите на НАП. 

От отстъпките и облекченията могат да се възплзват само тези, които са заплатили старите си задължения. Крайният срок за обявяване на доходите и плащането на дължимото е 30 април. 

"Лицата, които имат надвнесени суми могат да изберат начин, по който да ги ползват - може в самата декларация да заявят дали искат да погасят старо задължение или да останат за погасяване на нови бъдещо задължение. Ако лицето иска да му бъдат възстановени, трябва да посочи точна банкова сметка", уточни директорът на Дирекция "Информационно обслужване" в НАП Боряна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)