3-дневен траур в Сливен след кончината на митрополит Йоаникий, Киприан със силни думи

Висшите духовници се събират извънредно в сряда

09.01.2024 | 19:32 Редактор: Толя Стоянова

След продължително боледуване днес почина сливенският митрополит Йоаникий. В последните години заради здравословното си състояние най-възрастният сред владиците нямаше възможност да участва активно в богослужебния живот и да присъства на заседанията на Светия Синод. Висшите духовници ще се съберат извънредно утре, за да решат кой ще застане временно на чело на Сливенската митрополия. В Община Сливен е обявен тридневен траур.

Митрополит Йоаникий е роден през 1939 година със светското име Иван Неделчев в сливенското село Пет могили. Възпитаник е на Семинарията и Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София. Постриган е в монашество в Мъглижкия манастир. Като йеромонах специализира в Москва. След завръщането си в България, е назначен за протосингел първо на Сливенската митрополия, след това и на Старозагорската. През 1970 г. заминава на научна специализация в Старокатолическия богословски факултет в Берн. 5 години по-късно е хиротонисан в епископски сан с титлата "Велички" и е назначен за викарий на Сливенския митрополит Никодим. Наследява го на престола през 1980 година.

Последните повече от 40 години посвещава именно на служение в родния си край, където днес с камбанен звън известиха тъжната новина за кончината му. Първи съобщи кметът на Бургас Димитър Николов. В профила си във Facebook, той написа: 

"Митрополит Йоаникий беше с нас, хората на Бургас, и в добро, и в зло. Неговата благост, мъдрост и обич ще останат завинаги в сърцата ни! Вечна му памет! Ще ми липсва! Сбогом".

Малко след това новината потвърдиха и от Светия Синод.

"Със сърдечна болка научихме за блажената кончина на сливенския митрополит Йоаникий. Нека Бог да го прости и вечна да бъде паметта му. Бог да го навести там, където няма нито болка, нито скръб, нито въздишка", каза Старозагорският митрополит Киприан.

Митрополит Йоаникий е автор на редица книги, сред тях наставления за духовен живот. Запомнящо остава ревностното му пазене на християнските ценности и добродетели, както и посланията му към вярващите.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.