Извънредно заседание след смъртта на митрополит Йоаникий, решават кой ще го замести

Той посвещава над 40 години от служението си на родния си край

09.01.2024 | 13:53 Редактор: Искра Ангелова

България загуби един от най-достойните си митрополити - сливенският Йоаникий. През последните години най-възрастният владика страдаше от заболявания, които не му позволяваха да присъства на заседанията на Св. Синод на Българската православна църква и да участва активно в богослужебния живот.

Първи новината за кончината му съобщи кметът на Бургас Димитър Николов. В профила си във Facebook той написа: "Митрополит Йоаникий беше с нас, хората на Бургас, и в добро, и в зло. Неговата благост, мъдрост и обич ще останат завинаги в сърцата ни! Вечна му памет! Ще ми липсва! Сбогом".

Малко след това новината потвърдиха и от Светия Синод, където е спуснато и траурно знаме. Говорителят на Синода - старозагорският митрополит Киприан, съобщи, че висшите духовници ще се съберат на извънредно заседание, за да определят деня и часа на опелото и погребението, както и да решат кой да стане временен наместник на овдовелия епархийски престол.

"Със сърдечна болка научихме за блажената кончина на сливенския митрополит Йоаникий. Процедурата, спрямо Устава на БПЦ, казва, че Епархийският съвет уведомява за кончината на блаженопочиналия митрополит Светия Синод на БПЦ, който определя и наместник на овдовелия митрополитски престол. Той управлява до избора на нов митрополит. Нека Бог да го прости и вечна да бъде паметта му.", каза митрополит Киприан.

Роденият в сливенското село Пет могили митрополит Йоаникий посвещава над 40 години от служението си на родния си край. Митрополитът е автор на редица книги, сред тях наставления за духовен живот, послания, слова, речи.

Поклон пред паметта му!