Кючюк: Разширяването на ЕС е движеща сила за постигане на мир и просперитет

"Европейското единство и пълната интеграция са ключът към по-силен Съюз", заяви той

09.01.2024 | 18:13 Редактор: Деси Николова
Кючюк: Разширяването на ЕС е движеща сила за постигане на мир и просперитет

Без съмнение разширяването на ЕС е движеща сила за постигане на мир и просперитет. То е геополитическа, стратегическа инвестиция в насърчаването на общите ни ценности и осигуряването на стабилност в Европа. Значението на процеса на разширяване ни беше напомнено, когато Украйна, Молдова и Грузия подадоха молби за членство след войната с Русия. Но макар членството в ЕС да е стратегически избор, изискващ от държавите да преминат през трудни реформи и да се съобразят с нашите ценности, трябва да признаем, че ключът към постигането на необходимите демократични и социално-икономически трансформации е в сигурността. Това заяви днес лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк по време на форума "Глобална Европа", организиран от група "Обнови Европа" в ЕП.

Кючюк бе категоричен, че европейското единство и пълната интеграция са ключът към по-силен Съюз и възвръщане на доверието на европейските граждани в него. По думите му от изключителна важност е дълбоките реформи на Европейския съюз да вървят ръка за ръка със задълбочаване на единството, интеграцията и разширяването на Съюза.

"ЕС, който не дава приоритет на страните от Западните Балкани, които от десетилетия се стремят към членство и следват нашите указания, не може да бъде надежден. Още повече, когато говорим за ЕС на различни скорости и неравноправно третиране на гражданите му", каза Кючюк.

Снимка: БГНЕС