София е в Топ 10 на най-бързо растящите жилищни пазари в света

Турски градове заемат първите две места в класацията

08.01.2024 | 15:59 Редактор: Тодор Петров
София е в Топ 10 на най-бързо растящите жилищни пазари в света

София запазва деветото си място сред най-бързо растящите градски жилищни пазари в света през третото тримесечие в индекс на консултантската компания Knight Frank, който обхваща 107 града.

С годишен ръст на цените на жилищата от 8,6% и с 4,9 на сто на тримесечна база българската столица изпреварва Филаделфия и Богота и се нарежда непосредствено след Варшава и Пърт.

Консултантската компания използва за София данните на Евростат за второто тримесечие на 2023 г. Европейската статистическа служба черпи данните си за цените на жилищата у нас от Националния статистически институт (НСИ), който в края на миналата година публикува индекса си за жилищните цени през третото тримесечие. Той показа, че ръстът им в София се е забавил до 7% на годишна основа и с 3,8 на сто спрямо второто тримесечие. 

Макар че е в топ десет на най-бързо растящите жилищни пазари в света, София е извън групата на най-нажежените пазари, в която попадат първите седем града в класацията.

Турски градове отново заемат първите две места в класацията с най-силен годишен ръст на цените - 102,7% в Анкара и 77,6% в Истанбул (под влияние на високата инфлация в Турция - бел. ред.). Дубай е на трето място с покачване от 18%, а Загреб и Атина допълват топ пет с повишение от съответно 12 на сто и 14 на сто. Преди София са още Вилнюс, Варшава и Пърт, а топ десет се допълва от Филаделфия.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


2
0 rate up comment rate down comment 0
Гост
преди 4 месеца
1
0 rate up comment rate down comment 0
Гост
преди 4 месеца
Ха,ха......прочетете това ,и ще разберете за какво иде реч.https://***.youtube.com/watch?v=TD-2ySqV0IE Сигнализирай за неуместен коментар