Протест в Черноморец: Подхвърлят ни селски земи в замяна на нашите на брега на морето

Собственици нямат достъп до терените си в бивши военни поделения

07.01.2024 | 18:50 Редактор: Елеонора Танева

Собственици на имоти в Черноморец излязоха на протест с искането да им бъдат възстановени земите в бивши военни поделения. Те искат възстановяване на земите им в реални граници, а не обезщетение с терени в съседни села, каквото е решението на Министерството на земеделието. В момента апетитните терени са частна държавна собственост, а битката на хората да си върнат наследствените земи е от 20 години.

Дядото на бай Димитър закупува 12 декара земя на полуостров Червенка, след като се върнал от Божи гроб. И въпреки че има документи за собственост, бай Димитър и други притежатели на имоти в бившите казарми нямат достъп до имотите си.

"Има две жени, които отговарят за поделенията, трябва да отиде до Бургас да вземе бележка да го покаже на пазача да го пуснат вътре", каза бай Димитър.

Бай Димитър иска от държавата да му върне имота в реални граници, затова е на протеста

Проблемът съществува от 2005 година, когато бившите поделения са освободени от армията и стартирана процедура за обезщетение на собствениците. Статутът на земята е сменен от публична държавна в частна държавна собственост, а последното решение на Министерството на земеделието е да  обезщети собствениците, но в съседни села.      

"Получават по административен път решение за обезщетение във вътрешността на общината в Индже войвода и т.н срещу имоти, които са на брега на морето", поясни председателят на инициативния комитет Васил Жечев.

"Един квадратен метър на брега на морето, на един живописен полуостров, струва повече", възмущава се Милко Димов.

"Частната собственост е неприкосновена, така както  е отнеха от дядовците ни, би трябвало така да ни я възстановят. Имам документ от  1894 година, когато моят прапрадядо е купувал такива земи", заяви Славка Бакалова.

Кметът обясни, че Общината няма никакви правомощия при разпределянето на обезщетенията.

"Всеки един, който получи някакво известие за обезщетение за парцели в Акра би трябвало да направи възражение и съответно, другият вариант е да заведат дела , както направиха хората, които успяха да си върнат там земите", даде указания кметът на Черноморец - Росен Деспов. 

В сряда протестиращите ще се срещнат с областния управител на Бургас.

Вижте повече в репортажа.


1
1 rate up comment rate down comment 0
пито-платено
преди 3 месеца
От кога са тези военни поделения там? Вие още малко, земите от Римската империя ще си поискате! Сигнализирай за неуместен коментар