Ученик извади богоявленския кръст от морето при Бургас

При първото си участие в ритуала Десислав Йосифов стигна пръв до кръста по изгрев в Шипка

06.01.2024 | 13:34 Редактор: Елеонора Танева

В много градове в страната се проведе традиционното за Богоявление хвърляне на кръст за здраве.

По изгрев слънце в Шипка беше изпълнен традиционният Богоявленски ритуал, който събра десетки жители и гости на града. Общо 45 мъже, облечени в народни носии, влязоха във водите на река Селска в централната част на града и се хванаха на традиционното празнично хоро. Богоявленския кръст извади 39-годишният Десислав Йосифов, който тази година участва в ритуала за пръв път.

"Чувството беше много хубаво, много приятно, като за първи път и първо влизане във водите - студено ми е, но се чувствам прекрасно, бих пожелал много здраве на всички", каза Десислав.

53-годишният Христо Христов участва за 20-и път в ритуала в Казанлък. Тази година той улови кръста за втори път. 

А В Благоевград 30 юнаци скочиха за кръста. Той беше спасен от 36-годишният Кирил Димитров. 

Рекорден брой участници се включиха тази година в спасяването на кръста в морето в Бургас - 73-ма души. Най-малкият участник беше на 16 години, най-възрастният на 50. 

Ученикът в 12 клас от Природоматематическата гимназия в Бургас Александър Китенов стигна първи до кръста на Богоявление в морския град. Хиляди бургазлии използваха топлото време и наблюдаваха ритуала от брега на морето и от Моста. За всички участници имаше осигурен топъл чай. 

45 смелчаци скочиха във водите на езерото в столичния квартал "Дружба" за богоявленсикя кръст. Той беше изваден от 20-годишния Любомир, който скача за първи път за кръста. 

Вижте повече в репортажа.