Ловец влачи лисица на кукерски фестивал. Община Разгол: Била е препарирана

Хората в Разлог не са варвари, пише в позицията на общината

02.01.2024 | 15:36 Редактор: Елеонора Танева
Ловец влачи лисица на кукерски фестивал. Община Разгол: Била е препарирана

Вълната от недоволство в социалните мрежи провокира сцена от фестивала "Старчевата" - участник, облечен като ловец, влачи тяло на лисица  пред погледите на стотици зрители, сред които и много деца.

От община Разлог излязоха с официална позиция, цитирана от "Фокус":

В част от сценките на вчерашния карнавал "Старчевата" са използвани препарирани животни, но не и такива които са били живи, своевременно вързани и дърпани по улиците в Разлог.

Във връзка със създалата се обстановка в социалните мрежи, Община Разлог е категорична, че не толерира подобно поведение, което нарушава хуманно отношение към животните. Във връзка със ситуацията на площада, Община Разлог апелира към отговорно поведение към животните, както и същите да не бъдат използвани с публични цели и изяви на дадена личност.

Община Разлог изразява своята позиция, че хората в Разлог не са варвари, споменавайки факта, че години наред, не само в Разлог, по време на кукерски карнавали препарирани животни са били използвани от участниците, като част от техните реквизити. Съобразно правомощията си Община Разлог следи за хуманното отношение към всички видове животни, като в подобни ситуации санкционира и сигнализира по-висши органи и институции за неправомерните действие на всеки един човек.

Снимка: БГНЕС