Радев: Не можем да се развиваме с политическо лицемерие, имаме нужда от единение

"Възходът на България е невъзможен в атмосфера на разделение и война с националните символи", заяви президентът

31.12.2023 | 23:58 Редактор: Искра Ангелова

В новогодишното си обръщение държавният глава Румен Радев заяви, че имаме нужда от единение и лидерство. По думите му изпращаме година с военни конфликти и тревоги.

"Минути ни делят от Новата 2024 година. Тя ще донесе нови възможности и надежди, ще ни изправи пред важни решения - за нас, за близките ни, за България. Заедно с целия свят, ние българите, си пожелаваме новата година да е мирна и по-благополучна от тази, която изпращаме - разломна и разпъната между съзиданието и тревогата, че стрелките на историята се връщат назад. Година на ожесточаващи се военни конфликти, обезценяване на човешкия живот, на кризи и икономическа несигурност, засегнала всеки български дом, на безпрецедентен срив на доверието в държавността", започна обръщението си президентът.

"Затова не трябва да забравяме, че благоденствието на една нация се измерва най-вече с нейните морални устои, просветеност и кураж, без които е невъзможно и материалното благополучие. Възходът на България е невъзможен в атмосфера на разделение и война с националните символи и историческата памет. Не можем да се развиваме като свободна европейска демокрация с амнезия и политическо лицемерие, с корупция и безнаказаност, с цензура и апатия, с разграждане на националния суверенитет и отказ от достойнство", продължи Радев.

"Имаме нужда от единение и лидерство, което да укрепи държавността, суверенитета и законността; да съхрани мира и гарантира сигурността на всеки български гражданин; да издигне образованието, науката и културата в истински приоритет; да поеме необратимо към утрешния ден, към европейското ни бъдеще, към модернизация и ускорен растеж на икономиката и доходите. В своята хилядолетна история народът ни е надмогвал всякакви изпитания, винаги е намирал пътя към свободата и напредъка, оставил е ярък отпечатък в културното развитие на Европа и пример за просветена държавност. Заедно имаме силите да се справим и с днешните предизвикателства, да сме по-амбициозни, да мечтаем по-смело, да постигаме повече", допълни държавният глава.

"Сгрявани от топлината на домашния уют и обичта на близките, в светлите коледни и новогодишни празници си припомняме, че невидимите мостове на духа и добротата са по-трайни от съградените с човешка ръка. Нашият народ винаги е следвал верния път - този на човечността, съпричастността и взаимното уважение. Докато пълним чашите, нека не забравяме онези, които разчитат на нашата подкрепа. Да отдадем дължимото и на дежурните екипи, които посрещат празника на работното си място и на своя пост. Макар и различни по възраст, поприще и убеждения, където и по света да се намираме, винаги ще ни свързва невидимата нишка на българския дух, националните ни празници и традиции, родният трибагреник - символ на нашето единение и суверенитет и надеждата за просперираща и достойна България", изтъкна той.

По думите му нашите корени, нашият дом и нашата отговорност остават тук.

"Под блясъка на празничните фойерверки нека си пожелаем да направим така, че децата на България да не търсят щастието някъде далеч, а да го откриват в Родината, която да гарантира правата им и да им отваря възможности да разгърнат таланта си. Да бъдем достойни за България, в която следващите поколения ще могат да живеят пълноценно и спокойно.  Нека Новата година донесе здраве и благоденствие във всеки български дом! Да ни е честита Новата 2024 година", завърши обръщението на Радев към българската нация.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Президентството


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 5 месеца
Радев, най-малко обичания президент! Сигнализирай за неуместен коментар