Бутилки, торбички, капачки - доброволци събраха десетки чували с боклуци на "Аркутино"

Каузата "Чистата Коледа" има за цел по-чисто Черно море

26.12.2023 | 14:27 Редактор: Елеонора Танева

Традиционната доброволческа акция "Чистата Коледа" се проведе на живописния плаж "Аркутино". Инициативата се провежда за шеста поредна година, а каузата е за по-чисто Черно море. 

Слънчевото време събра десетки доброволци, облечени в  костюми на дядо Коледа, които се включиха в почистването на плажа в Аркутино.  
Златина е довела на коледното  почистване и двете си деца - Велизар и Калина.

"Преди две годи тя беше в корема ми, когато бяхме тук. Искам да им дам пример, че плажът трябва да бъде чист  и ние сме хората, които трябва да се грижат за това", сподели Златина.

"Мисля, че можем да си починем от толкова много празници и да направим нещо добро и за Земята, която ни се отблагодарява. Колкото  и тривиално да звучи, тя ни храни. Всички, които сме се събрали тук да помогнем по някакъв начин да облекчим живота на обитателите на това море и да ни е по-хубаво  и на нас следващото лято  и да ни е по-чистичко", каза Дияна Милева, която е сред организаторите на инициативата.

Тази година  целта на "Чистата Коледа" е да привлече внимание върху ниските нива на рециклиране у нас. 

"Интересното в тази кампания е мотото - за депозитна система и в България. Важно е да се осигури максимално рециклиране на отпадъците. По плажовете намираме доста пластмасови бутилки", обясни Илияна Стоилова, която е съорганизатор.

"Бурята от октомври изхвърли доста отпадъци. Има много отпадъци даже зад дюните. Миналата година събрахме 350 килограма отпадъци. Много ще се радваме, ако общините по морето въведат тези коледни почиствания в коледните си програми", призова доброволецът Никола Бобчев.

Акцията ще продължи до 4 януари, организаторите предизвикват хора и на други плажове да направят същото и да се тагнат в социалните мрежи с хаштаг  "Чиста Коледа".

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС