Радев: Работим за задълбочаване на икономическото сътрудничество с Косово

Държавният глава отбеляза напредъка в търговския стокообмен между двете страни

22.12.2023 | 19:41 Редактор: Вяра Димова
Радев: Работим за задълбочаване на икономическото сътрудничество с Косово

България работи за последващо задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество с Косово. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес и утре е на официално посещение в Република Косово по покана на президента Вьоса Османи-Садриу.

Румен Радев беше посрещнат от своя колега с официална церемония, двамата президенти разговаряха "на четири очи" и ръководиха пленарните разговори между косовската и българската делегации. Държавните глави на България и Косово засадиха дърво в знак на приятелството между двете държави и отдадоха почит пред Паметника на безследно изчезналите.

По време на съвместната пресконференция президентът Радев подчерта интензивния диалог и приятелските отношения между София и Прищина, които са солидна основа за набелязване на конкретни стъпки за задълбочаване на взаимодействието в редица сфери от взаимен интерес. Налице е положителна тенденция в търговския стокообмен между двете страни, но все още има значителен потенциал, който остава неизползван. Затова е важно да се работи за актуализация на вече сключените споразумения, както и за разширяване на правната основа на двустранното сътрудничество. 

Транспортната, енергийна и дигитална свързаност в региона са от ключово значение за насърчаването на партньорството във всички други сфери, посочи още президентът и подчерта стратегическото значение на Коридор №8 за целия регион. Като особено перспективни области от взаимен интерес Радев открои енергетиката, инвестициите, селското стопанство, образованието, науката, високите технологии, културата и туризма. 

Той отбеляза откриването на Косовско-българската търговска камара в София през септември тази година като важна стъпка за насърчаване на инвестициите, на търговските връзки и развитието на икономическото сътрудничество.

"Вярвам, че тя ще допринесе и за предоставянето на повече информация относно възможностите на двете държавите, така че да можем не само да търгуваме, но и да разработваме и произвеждаме заедно и да се явяваме на трети пазари", уточни държавният глава на България.

"Може да разчитате на нашата последователна подкрепа в усилията ви за изграждане на Косово като модерна, демократична държава със силни институции", посочи Радев.

Постигането на всеобхватно и правнообвързващо споразумение за  неутрализиране на напрежението между Белград и Прищина е от ключово значение за сигурността, стабилността и просперитета на нашия регион, подчерта в отговор на журналистически въпрос президентът. Той посочи още, че диалогът е единственият начин за решаване на проблемите и за гарантирането на устойчиво бъдеще на Балканите.

Утре българският президент ще се срещне с контингента ни в състава на Международните сили за сигурност KFOR и ще разговаря с командира на КФОР – генерал-майор Йозкан Улуташ. 

Снимка: Прессекретариат на президента