Изказването на Радев жегна Денков, Пеевски и Борисов - отвърнаха му остро

Вътрешният министър Калин Стоянов се обърна към граничните полицаи с благодарност за Шенген

22.12.2023 | 18:40 Редактор: Толя Стоянова

Призиви от общ характер не помагат за влизането ни в Шенген. Така премиерът Николай Денков отговори на президента Румен Радев, че правителството трябва да гарантира членството ни към свободното пространство до края на годината. Темата коментираха част от политическите лидери и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. 

След "зелената светлина" на Нидерландия за членство на България в Шенген премиерът заяви, че така сме в по-добра позиция за преговори с Австрия.

"Преговорите продължават и ще завършат така, че да отчетат притесненията на Австрия, защото тя има сериозен проблем с миграцията", каза министър-председателят Николай Денков.  

Премиерът отговори и на критиката на президента Румен Радев. 

"Ако беше толкова лесно да стане, миналата година служебното правителство да го беше направило. Така че всякакви коментари какво е можело, нямат никакво значение в момента. Трябва спокойствие, за да приключат преговорите по правилния начин", добави Денков.

Вътрешният министър Калин Стоянов се обърна към граничните полицаи с благодарност.

"Благодарение на вас днес е възможно и реално се случват преговорите за пълноправно членство на България в Шенгенското пространство", каза Стоянов.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвърза Шенген с промените в основния ни закон.

"Ако не бяхме сменили Конституцията, холандският парламент нямаше да вземе това решение", смята Борисов.

Именно промените в Конституцията предизвикаха ново разминаване и напрежение между президента, премиера и политическите лидери, а това доведе до нападки. 

"Промените в Конституцията са съгласувани както с Венецианската комисия, така и с Европейската комисия. Ако смята някой, че ЕК изнасилва Конституцията, да го каже ясно", коментира Денков.

"Думите на президента Радев показаха раздразнението на един главозамаял се властолюбец, на който е отнето пълновластие. Който с едноличното си управление, чрез безконтролните си служебни правителства, доведе страната до политическа и икономическа криза, от които, слава Богу, изведохме България с евроатлантическо мнозинство в парламента", заяви председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

На фона на искрите конституционните промени вече са обнародвани в Държавен вестник и влизат в сила от днес.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)