По-малко фирми дават бонуси за Коледа, но пък са доста щедри

Половината от фирмите запазват същия размер на бонусите си в сравнение с миналата година

22.12.2023 | 16:30 Редактор: Вяра Димова

Проучване на Българската търговско промишлена палата показва, че по-малко фирми са отделили средства за празнични възнаграждения тази година, но пък за тези, за които ще има - размерът ще е по-голям.

Тази година 73% от фирмите са отделили бюджет за бонуси, което обаче е с 10% по-малко в сравнение с предходните две години. Спада и делът на компаниите, чието финансово състояние позволява раздаването на пари по празниците. А най-щедри са в секторите "Търговия" и "Машиностроене".

Над една трета от служителите могат да очакват бонус не по-голям от 200 лева. Тази година обаче има увеличение в графата между 200 и 500 лв. Намаляват бонусите над 500 лева, но част от работодателите са избрали материални стимули за своите служители.

Проучването показва, че половината от фирмите запазват същия размер на бонусите си в сравнение с миналата година, докато един съществен процент предвиждат увеличение. Малко над 5% предвиждат намаление в допълнителните празнични възнаграждения.

"Част от фирмите посочват, като част от причините за по-малкото бонуси, че вече са вдигнали възнагражденията. Други причини са, че дават бонуси за постигнати резултати. Има около 3%, които посочват, че дават достатъчно високи заплати. Наблюдава се тенденция на повишаване на процента на фирми, които ще дадат бонус като част от мотивационната им политика", заяви експертът от Българската търговско промишлена палата Боряна Абаджиева.