Отпускат 68 млн. лв. за общините, Борисов: Василев пръв влезе в кабинета ми, ще ми върви на пари

Спорове имаше и заради предложението на ИТН за намаляване на партийната субсидия

20.12.2023 | 18:55 Редактор: Искра Ангелова

Депутатите продължават с разглеждането на второ четене на държавния бюджет за 2024 г. И поверието на Игнажден бе изпълнено от финансовия министър Асен Василев.

"В моя кабинет първо той влезе, така че трябва да ми върви на пари", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

За първи път в план-сметката влиза и програмата за финансиране на инвестиционни проекти на общините. По нея предстои да бъдат отпуснати 68 млн. лв.

"В тази папка, която господин Борисов държи, има 1500 проекта на общини, които ще бъдат финансирани. Това е безпрецедентно. Всички ще бъдат финансирани, без значение от партия и цвят", коментира Йордан Цонев от ДПС.

"Министерството на отбраната не зависи от министъра на финансите. Заради това има Приложение 2, където ясно е казано за какво ще се харчат капиталовите разходи", контрира Асен Василев.

"Министърът е прав - парите ги има, заделени са в бюджета на Министерство на отбраната, но защо Тагаренко да направи нещо полезно за българската армия?", отговори Цончо Ганев от "Възраждане".

Дебатът в зала предизвика гнева председателя на бюджетна комисия.

"И да викате, и да не викате, гилотината на мнозинството ще падне, защото злоупотребихте", категоричен бе Цонев.

Спорове и викове в залата имаше и заради предложението на "Има такъв народ" за намаляване на партийната субсидия.

"Ние сме наясно, че това няма да мине, защото вас не ви интересува какво мислят българските граждани и вие си купувате изборите с партийните субсидии", заяви Тошко Йорданов.

Въпреки споровете  бяха приети парите за здравеопазване, отбрана, култура и социалните разходи. А отчасти демонтираният Паметник на Съветската армия отново влезе в дневния ред на депутатите с предложение от БСП за 2 милиона за реставрация.

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR