Радев: С открити сърца можем да дадем път на светлината и да прогоним мрака

Президентът участва в традиционния ритуал за запалване на свещите по случай Ханука

14.12.2023 | 23:00 Редактор: Елеонора Танева
Радев: С открити сърца можем да дадем път на светлината и да прогоним мрака

Ханука ни напомня, че макар тъмнината да съпътства човечеството от зората на неговата история, с нашите усилия, открити сърца и вяра в доброто, ние можем да дадем път на светлината, да прогоним мрака отвъд света на човека, да съградим заедно нова надежда, повече справедливост и искрена съпричастност между хората. Това заяви президентът Румен Радев днес по случай отбелязването на Празника на светлината – Ханука.

В Централната софийска синагога държавният глава участва в традиционния ритуал за запалване на свещите по случай големия празник, а огъня внесе в синагогата четиригодишната Хана. На церемонията присъства и съпругата на президента Десислава Радева.

"Днес много евреи по света ще посрещнат този празник с безпокойство и несигурност", посочи държавният глава и изрази съпричастност към тревогите на еврейската общност за участта на всички невинни жертви на безпрецедентните терористични атаки срещу Държавата Израел, които отнеха живота на много хора, мнозина други бяха отвлечени и съдбата на много от тях остава неизвестна. Президентът Радев изрази надежда за възможно най-скорошно постигане на мир, за създаване на необходимите условия за справедливо и устойчиво решение, което да гарантира сигурност и стабилност в региона на Близкия Изток.

В приветствието си държавният глава посочи, че богатите традиции на всяка общност в България носят мъдростта, че борбата срещу злото и победата над него започва с малките неща, с грижата за близките, за съседите и приятелите.

"Вярвам, че заедно, независимо от произход и религия, ние ще продължим да отстояваме паметния завет и безпрецедентен урок по човешко достойнство на нашите предци, които преди 80 години ни показаха, че истинското чудо остава в нашите ръце - да живеем заедно в мир, разбирателство и съпричастност“, заяви президентът Радев  и добави: „И нека не забравяме, че светлината неизбежно побеждава мрака, стига да има хора с доблест и кураж, които не се страхуват да се борят за нея“.

Снимки: Пресцентър на президентството


4
0 rate up comment rate down comment 2
Радост
преди 4 месеца
За касапите в Газа- светлина, а за българите- пълен мрак! Сигнализирай за неуместен коментар
3
3 rate up comment rate down comment 3
Оберщурмбанфюрер
преди 4 месеца
Филипиките на Радев са всеизвестни. Само е доказал за сетен път как може да мисли и говори един БеГе екс-овенен. Сигнализирай за неуместен коментар
2
7 rate up comment rate down comment 3
Бонго Бонго
преди 4 месеца
Радев е предател. Не го вълнуват хората в България. Доказан престъпник е. Сигнализирай за неуместен коментар
1
7 rate up comment rate down comment 3
Слушател на радев
преди 4 месеца
Формулата за мир на Радев я знаем. Жертвата да се съгласи да бъде разчленена, потъпкана и унизена и после да благодари на насилника. Само не ми е ясно, ако съседна нам държава постъпи по същия начин с България, колко процента от нашата територия е съгласен радев да даде доброволно за да има мир.....явно цялата, както постъпи с газопреносната ни мрежа с договора са Боташ. Личното ми мнение, сервилността на радев пред путин и ердоган е на ниво национално предателство. Сигнализирай за неуместен коментар