Доц. Мангъров препоръча важна ваксина за бременни и малки деца

При бебетата най-подходящо е имунизацията срещу коклюш да се прави на двумесечна възраст

14.12.2023 | 20:14 Редактор: Елеонора Танева
Доц. Мангъров препоръча важна ваксина за бременни и малки деца

Началникът на Клиниката за лечение на детски инфекциозни болести "Проф. Иван Киров" в София - доц. д-р Атанас Мангъров, препоръча ваксината срещу коклюш да се прилага и от бременни. Той предупреди, че болестта се разнася от голям човек, а най-тежко боледуват най-малките.

"Добре е тази ваксина да се поставя и на бременни. Колкото и необичайно да звучи, защото по отношение на плода и на самата бременна няма някакви нежелания реакции, но когато една бременна жена се ваксинира, нивото на нейните антитела срещу коклюш се повишава, тя предава тези антитела на новороденото и то е защитено през тези първи един, два, три месеца, докато се постави редовната ваксина за коклюш. Т.е. хубаво е, но за нас това е все още ерес", отбеляза доц. Мангъров пред "Фокус".

Ваксината струва 50-60 лв. По думите му едва ли в страната има повече от десетина бременни, които да са ваксинирани срещу коклюш.

"Родителите не бива да изчакват детето да порасне, да стане на три, на четири месеца, да укрепне, както си мислят, че ще е по-добре. Коклюшът протича най-тежко при новородените и децата в най-ранната кърмаческа възраст, поради което тази ваксина трябва да се поставя възможно най-рано и това е през втория месец. И хубаво е тия ваксини, които са по имунизационния календар, да се поставят едновременно. През устата се дава ваксината за ротавирусен ентерит, която не е задължителна, но е безплатна, по желание. Хубаво е да се поставя. И едновременно и в едното, и в другото краче да се поставят двете ваксини - за шествалентната и за Streptococcus pneumoniae, който е най-честият гноен менингит в детската възраст. Ваксините трябва да се поставят възможно най-рано, а не да се отлагат или пък детето да дойде за едната ваксина, пък след една седмица да дойде за другата", заяви доц. Мангъров. 

По думите му ходенето на детска консултация се равнява на "поклонничество до Мека, с всички рискове".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)