Ден първи от демонтажа на паметника: Много полиция, пострадал политик и разнопосочни мнения

Кран се зае със свалянето на фигурите от монумента

12.12.2023 | 18:30 Редактор: Тодор Петров

Паметникът на Съветската армия в София отива в историята. Демонтажът на монумента започна в присъствието на протестиращи и полиция. 

Рано тази сутрин започна демонтажът на паметника. Беше докаран кран, който да се заеме със свалянето на фигурите. Те не бяха премахнати до края на деня, но скелето бе вдигнато с още няколко метра.

На фона на засиленото полицейско присъствие десетки граждани с разнопосочни мнения - "за" и "против" премахването на паметника, се събраха около металните заграждения издигнати около монумента.

Сред бранителите на монумента бяха и политици. А сред политиците имаше и пострадал – заместник-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски нарани ръката си. По думите му - след конфликт със служител на областната управа. 

За кратко защитниците на паметника блокираха близкото кръстовище на Орлов мост, след което се завърнаха отново от източната страна на паметника. Там през цялото време бяха позиционирани и поддръжниците на идеята за премахване на паметника. А солидното полицейско присъствие бе така разпределено, че почти през цялото време двете групи бяха слети. На моменти се усещаше и напрежение .

Миналата седмица от областната управа обявиха, че паметникът е опасен и трябва да бъде демонтиран спешно. След което уточниха, че това трябва да се случи в рамките на вече по-малко от 30 дни.

Вижте повече в репортажа на Теодор Лазаров.
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Свастик
преди 4 месеца
Коленичещите пред посолството в качеството на какви си позволяват да петнят всички нас? Те като са слуги и нацисти, защо ние да сме виновни? Да се жалват на г-н Никой от посолството, а не да се оправдават, че слугинажът не бил срамно нещо. Сигнализирай за неуместен коментар