Свиленски, БСП: Този кран е незаконен, против сме премахването на паметници

Служителите не са предоставили документи за дейността, нямало и табели

12.12.2023 | 17:51 Редактор: Толя Стоянова
Свиленски, БСП: Този кран е незаконен, против сме премахването на паметници

"Днес неочаквано в 5 часа сутринта беше монтиран кран, който да предприеме действия по демонтирането на Паметника на Съветската армия. Към 11 часа отидохме на мястото на събитието и искахме разговор с представител на Областната управа. При разговора със заместник -областния управител, негов служител се засили от няколко метра върху оградата, която се стовари върху мен и ме нарани, прорязвайки ми ръката. Но това е малкият проблем. Големият проблем е, че този кран е незаконен, няма никакви сертификати и регистрации в Националната агенция по метрология и технически надзор. А идеята паметникът да бъде демонтиран вече е сменена с идеята да бъде нарязан и разрушен, даден им е срок до петък. Ние това няма да го приемем", заяви заместник-председателят на парламентарната група на "БСП за България" Георги Свиленски.

Той посочи, че служителите не са предоставили никакви документи за дейността, която извършват, на мястото нямало информационни табели, а самите работници са били без каски, въжета и каквито и да било обезопасяващи средства.

"Сезирали сме градския съд, административния съд и прокуратурата за тези самоуправства. Сега отиваме при министър-председателя, от когото ще изискаме незабавно да извика областния управител и да спрат всякакви безумства, които се извършват в центъра на София", каза още Свиленски.

"Ние сме против махането, събарянето, оскверняването на каквито и да е паметници – това е паметта на България", категоричен бе социалистът.

"Тъй като разбирам, че Борисов днес е казал, че не подкрепя демонтирането на паметника, искам да му напомня, че и областният управител, и кметът на София, и неговото мнозинство в Общинския съвет взеха това решение. Областният управител е такъв, благодарение на неговите гласове в пленарна зала и когато бъде нарязан паметникът, Борисов да обясни как с неговите гласове е предотвратил това. Сега говори, че е против, но е против пред медиите, а вътре, в зала, гласува "за" това", коментира народният представител думите на лидера на ГЕРБ.

Снимка: БГНЕС