Борисов обяви: Ще се отпуснат още над 60 млн. лв. за култура

"Щом свършат парите на държавата, нищо не може да удовлетвори хората", заяви премиерът

12.12.2023 | 11:37 Редактор: Искра Ангелова
Борисов обяви: Ще се отпуснат още над 60 млн. лв. за култура

60 и няколко милиона за култура допълнително ще се дадат. Не може да допускаме да се бутат културните дейци с полицията. Това е грозна работа. Затова направихме нещо, което удовлетворява максимално партиите, които ще гласуват за бюджета. Това са ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. Това съобщи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред медии в Раковски.

"Утре с колегите - с Кирил Петков и с Йордан Цонев, ще кажем още няколко неща, за които сме се договорили. Щом свършат парите на държавата нищо не може да удовлетвори хората, каза Борисов във връзка с протеста на социалните работници, които днес са на предупредителен протест в цялата страна.

"Има много неща, които са ни притеснявали, много неща коригирахме и отстояхме", продължи Борисов по повод бюджета за 2024 година. От Раковски лидерът на ГЕРБ, който откри нова детска градина за 120 деца, заяви, че общините са най-важното нещо, което държи в правителството.

"Затова всички общини, не само на ГЕРБ, не само на ПП и ДБ и не само на ДПС, получават близо 2 млрд. аванси. Това съм успял да договоря с нашите партньори и с Асен Василев. Ако е казал Господ, в четвъртък ще приемем бюджета и на второто четене", каза Борисов.

Лидерът на ГЕРБ коментира и старта на демонтажа на Паметника на съветската армия в София. Според него хората трябва да имат възможност да виждат и лошото.

инава време и никой не си спомня, както от младото поколение никой не знае какво е мракобесната Държавна сигурност, какво значи да си генерал-лейтенант Терзиев, шеф на "Военно Контраразузнаване". Затова като има такъв паметник, може да идеш и да кажеш - ето този и тази армия вкараха българите в Белене, избиха цялата аристокрация, цялата напредничава част от обществото, включително и кметове. Децата трябва да знаят чии баби, чии дядовци, чии роднини са го правили", заяви Борисов, цитиран от БГНЕС.

По повод темата "Шенген", Борисов припомни, че страната ни имаше нулева миграция.

"В момента австрийците казват, България да се върне три години назад, както беше при Бойко Борисов, и всичко ще е наред. Това казват австрийците на прост език", обърна се Борисов към медиите, наричайки вътрешните министри от правителствата след третия му кабинет "аматьори".

"Кое е нечестно в австрийската позиция? Аз тогава като казвах нулева миграция, казвах бюджетен излишък, вие казвахте "айде, айде“. Кое да ви коментирам?! Нямаме полезен ход, ако не се стегнем и да работим - от една страна дипломацията, от друга страна законите, от трета страна миграция“, заяви още Борисов и заключи: "Просто трябва да върнем времето преди "промяната".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR