Земетресение, Ваня Григорова и Израел - най-търсеното в Google от българите

От света на технологиите сме проверявали какво е ChatGPT

11.12.2023 | 19:37 Редактор: Вяра Димова

Земетресение, Ваня Григорова и колко струва един бъбрек са сред най-търсените думи в Google за годината. В традиционен годишен списък на търсачката за България попадат още филми, музика и рецепти. 

В началото на годината катастрофално и разрушително земетресение с магнитуд 7,8 удря южна и централна Турция, както и Северна и Западна Сирия. Според статистиката на Google в България именно думата земетресение е най-търсената през 2023 г. Следвана от изборите и Израел. Сред личностите в интернет първо е името на синдикалиста и кандидат за кмет на София Ваня Григорова, която днес е общински съветник. 

В категория "филми" хитът е лентата за бащата на атомната бомба - Робърт Опенхаймер, следвано от "Барби". Статистиката за книги се води от "Времеубежище" на Георги Господинов,  биографиите на Матю Пери, Принц Хари и Лили Иванова. 

Imagine Dragons, които напълниха Националния стадион през лятото, са най-търсените в категория "концерти". 

От света на технологиите сме проверявали какво е ChatGPT, как се гласува с машина и как се иска прошка. Любителите на готварството са търсили рецепти за баджи, пататник и кюфтета по чирпански.

Важно ни е било колко струват грам злато и един бъбрек. През Google сме проверявали правописът на немарлив, уличавам и куче пазач.

Вижте повече в репортажа.