Хем малко пари, хем с месеци закъсняват: Помощите за родители на некласирани деца се бави

Столичната община плаща плаща обезщетение за 1500 от 10 000 малчугани

09.12.2023 | 13:34 Редактор: Елеонора Танева

Едва 1500 от близо 10 000 деца в Столичната община ще получат компенсации, заради това, че не са били приети в градина или ясла. Причината - плаща се само на семейства, записали децата си в лицензирани от МОН частни градини.

Георги Чолев има двегодишна дъщеря, която не е била приета в ясла. Заради малкото места в район "Студентски", въпреки че семейството изпълнява всички критерии, двегодишното момиче не успява да се класира.

"Поради големия брой деца много от градините ги пускат на жребий, което е на късмет. Ако не си с повече точки, със стандартния брой точки е почти невъзможно да влезеш", сподели бащата.

Детето на Георги получава компенсация в размер от 420 лева. Тя успява да покрие 40% от месечната такса в частната градина. Средствата обаче не се изплащат всеки месец.

"През декември получихме за септември, октомври и ноември наведнъж. Но декември не беше платен. В следващата  година получихме за декември, след това след 2 или 3 месеца получихме за януари, февруари, после за март. Но юни месец все още не е изплатен от миналата година", заяви Георги Чолев.

Семейството е получило компенсации последно през май тази година и все още не е получило средства за последните три месеца. От Столична община отговорих, че са получили предоставена на Министерството на здравеопазването обобщена информация за средствата, които да бъдат изплатени на родителите за компенсации за месеците юли, август, септември, октомври и ноември 2023 г. Очаква се постановление на Министерския съвет за изплащане на средствата за посочените месеци.

Това обаче не е единственият проблем. Пари се полагат само на тези родители, записали децата си в лицензирана от МОН частно заведение. 
 
"Вече дори и в тях няма места, много трудно се влиза, почти е невъзможно за деца под година и половина да си намерят места и съответно те, отговаряйки на това търсене, покачват и таксите", коментира Пламена Николова от Националната мрежа за децата.

А този проблем няма как да бъде разрешен, защото министерството няма права да определя размера на таксите в частните учебни заведения. 

Вижте повече в репортажа на Йоана Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)