От ГЕРБ отговориха на МФ: Средствата за строителство на нови градини не бяха одобрени

Единствените субсидии, отпуснати от държавата, бяха от правителството "Борисов", пишат от партията

13.10.2023 | 17:03 Редактор: Елеонора Танева
От ГЕРБ отговориха на МФ: Средствата за строителство на нови градини не бяха одобрени

Единствените целеви средства за изграждане на нови детски градини в София, отпуснати от държавата в последните 3 години, са предоставени с две постановления от правителството на г-н Борисов през 2020 г. Това съобщиха от ГЕРБ-София в отговор на информацията, разпространена от Министерството на финансите.

"Отделно от това Столичната община кандидатства по програми на МОН за изграждане и ремонт на училища и детски градини. Съгласно правилата София има право да предложи по 3 обекта. Одобрено е финансиране единствено за изграждане на две училища в размер на 10 млн. лв. Средства за строителство на нови детски градини не са одобрени", пише в позицията на ГЕРБ.

Отрязани 143 млн. лв. за строителството на метрото от Плана за възстановяване и устойчивост и изцяло изваден от плана участък през район "Слатина".

"Министерство на финансите днес твърди (после изтри), че финансирането на метрото е орязано от  служебното правителство през 2021 г. Документите обаче говорят друго. Планът, внесен от вицепремиера Пеканов на 15.10.2021 г. предвижда 360 млн. лв. за софийското метро – общо 9 км през „Подуяне“ и „Слатина“ (вж. стр. 164 и стр. 165). Редактираният план, внесен от правителството на г-н Кирил Петков на 06.04.2022 г. предвижда 217 млн. лв. за 3 км метро през „Подуяне“. (вж. стр. 157 и 158 от плана)", допълват позицията си от партията.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)