Конституцията получи "Да". Какви ще са правомощията на президента?

Корнелия Нинова определи случващото се днес като фалшив дебат

08.12.2023 | 18:37 Редактор: Вяра Димова

Депутатите се захванаха с основния закон на държавата. С гласовете на ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС промените в Конституцията бяха гласувани на първо четене. Ремонтът на Конституцията започна с изброяване какво точно трябва да се промени. 

"Националният празник няма да бъде подкрепен. Приключваме я тази тема. Длъжностната характеристика на главния прокурор по такъв начин, че да отпадне надзора", настоя Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС.

Правосъдният министър защити намаляването на мандата на главния прокурор. 

"Мисля, че главният прокурор остава с редуцирани правомощия, но все пак неговата роля остава значителна в системата на прокуратурата", каза Атанас Славов.

Вносителите обясниха, че промените са справедливост в правосъдната система. Според опозицията ремонтът на основния закон е премислен ход за недосегаемост на управляващите. 

"Това, което се случва днес, е фалшив дебат за фейк Конституция", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Вносителите се надяват тези предложение да минат на тъмно", посочи Ивайло Вълчев от ИТН.

"Абсолютно вредно е засилването на политическото влияние и участие на представители, избрани от НС в прокуратурата. Не се постига тази желана съдебна реформа, а напротив", смята Цвета Рангелова от "Възраждане".

Критика към промените обаче дойде от свои. 

"В момента сме напът да улесним политическия начин за въздействие на прокуратурата", каза Бойко Рашков от "Продължаваме промяната - Демократична България".

"Браво на г-н Рашков за смелостта", отговори Нинова.

В Конституцията депутатите записаха и ограничаване на правомощията на президента. Държавният глава ще може да избира служебен премиер, но само от определени. 

"Има неща, с които можем да се съобразим с президентската институция", обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"По-всяка вероятност кръгът от лица, които президентът може да избере за министър-председател при служебно правителство, ще се разшири", уточни Делян Пеевски.

В крайна сметка на първо четене по бавната писта Конституцията получи "да" от мнозинството. Идеята на управляващите е окончателно да приемат Конституцията преди Коледните празници.

Депутатите решиха страната ни да даде зенитни ракети за нуждите на войната в Украйна.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)