Денков: Трябва да се подобри качеството на живот и да решим демографския проблем

"Управляващите, опозицията и експертите трябва да намерят пътя и да се обединят", каза премиерът

08.12.2023 | 11:59 Редактор: Толя Стоянова
Денков: Трябва да се подобри качеството на живот и да решим демографския проблем

"През тези години Икономическият и социален съвет (ИСС) се оформи като най-висок експертен съвет именно с тази комбинация от политически опит, експертни знания, различни мнения, които се сблъскват по културен и цивилизован начин", заяви премиерът акад. Николай Денков по повод 20-годишнината от основаването на ИСС.

Денков подчерта, че през последните 20 г. хората в ИСС дадоха своята експертиза, за да може България да се развие добре.

"През годините са водени различни битки, надявам се, за доброто на България", отбеляза той.

Премиерът посочи, че и правителството, и другите институции знаят, че ИСС е най-доброто, на което могат да разчитат днес и имат високо доверие в него.

"Аз съм сигурен, че това ще бъде едно от най-полезните партньорства през следващите месеци и години", добави той, като уточни, че приоритетните общи задачи са свързани с интегрирането в някои от най-важните международни институции, допълвайки, че има предвид не само Еврозоната и Шенген, но и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

По думите му тези усилия доста трудно се реализират и тук разчитат изключително много на ИСС, за да може заедно да намерят тези стъпки, които да ни отведат от точка А до точка Б с най-голяма полза за икономиката и с най-малко рискове, предаде БГНЕС.

Денков подчерта, че тези задачи и цели са основата, върху която трябва да се стъпи, за да се повиши качеството на живот и да се прекрати желанието за напускане на държавата от младите хора. Той е категоричен, че именно това е голямата задача, която ще реши демографския проблем, както и всички други ежедневни проблеми, с които се сблъскваме. Премиерът заключи, че управляващите, опозицията и експертите трябва да намерят пътя да се обединят как да постигнат тази задача.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)