Валентин Димитров направи разкрития за "Пирогов" и отсече: Не сме престъпници!

"Не нося отговорност за трупаната загуба за 20 г.", заяви освободеният директор на лечебното заведение

07.12.2023 | 10:10 Редактор: Толя Стоянова

"В България има две институции, които са обединяващи. Едната е "Пирогов", другата би трябвало да е президентството", заяви на брифинг пред медиите освободеният директор на "Пирогов" д-р Валентин Димитров.

Той обясни, че се е виждал само един път със здравния министър проф. Христо Хинков.

"Всякаква намеса на "Пирогов" в политически и друг вид борби е неприемлива. В болницата се лекуват от най-бедния до най-богатия, от най-малката политическа партия до най-голямата. "Пирогов" няма политическа принадлежност и оцветка и е истински пример за плурализъм", коментира Димитров.

"Не нося отговорност за трупаната загуба за 20 г. за "Пирогов", аз не съм бил в "Пирогов". Тези 30 милиона, за които говори министърът, са натрупана загуба за последните 20 г., 6 млн. е загубата за 2022 г., в която моята работа няма все още принос. Не чувствам вина, че тези 6 млн. лева пак ми ги приписват на мен, това е пак за минал период от време", каза още Димитров.

"Работата на финансовия и административния директор е да поемат болницата, да не е на самоход. Неговите хора от неговия екип тогава са били финансов и административен директор на болницата, тези въпроси на тях да зададе здравният министър. Поел съм "Пирогов" с 5,2 млн. лева на месец заработка, за тази година и половина с труда си хората отзад вдигнаха заработката на "Пирогов" на 10 млн. лева", заяви Димитров.

"Когато някой напада и обижда "Пирогов", обижда тези хора в белите престилки, ние не сме престъпници, аз съм тук да ръководя процеси, а не да извършвам престъпления", категоричен е Димитров.

"Предавам документи на всички медии на таблица с натрупаната загуба, предавам писмо от директора на "Пирогов" до главния прокурор с молба прокуратурата да влезе в "Пирогов" и да направи проверка, предавам писмо до Асен Василев и до АДФИ с молба да влезе и да провери по одитния доклад директора на "Пирогов". Изпратил съм писмо до Хинков, че обществената поръчка, която са извършили в МЗ септември месец подлага на заплаха "Пирогов", допълни той.

Вижте повече по темата във видеото.

Снимка: БГНЕС