Пореден опит за избор на председател на СОС

Редица ще са предизвикателствата, с които ще се сблъска София, ако не бъде избран такъв

07.12.2023 | 09:03 Редактор: Деси Николова

Четвърти опит за избор на председател на Столичния общински съвет (СОС) ще бъде направен днес. Заседанието на Съвета започва в 10:00 часа с дневен ред от една единствена точка - избор на председател.

Кандидатите на партиите през миналата седмица бяха от "БСП за България" - Диана Тонова, "Възраждане" - Красимир Гълъбов, "Има такъв народ" - Пламен Данаилов. От "Продължаваме промяната - Демократична България" ("Спаси София") оттеглиха кандидатурата на Борис Бонев, а от ГЕРБ-СДС не издигнаха кандидат. На първото гласуване не бе избран председател. Състоя се балотаж между Диана Тонова, която събра осем гласа и Красимир Гълъбов, за когото гласуваха седем общински съветници. Съответно председател на СОС не беше избран, припомни БТА.

Вчера кметът на София Васил Терзиев коментира пред журналисти, че редица са предизвикателствата, с които ще се сблъскат, ако СОС не избере председател. По думите му най-големият проблем е, че София остава с план-сметката от миналата година. Рамката на градския транспорт ще остане същата като миналата година, което ще доведе до много проблеми.

Няма да може да бъде приет бюджет, което значи, че ще трябва да работим с бюджета от 2023 г, допълни Терзиев. Според него да няма избран председател на СОС е голям проблем, защото системата работи така - ако нямаш избран председател, не може да се сформират комисии и СОС не може да заработи нормално.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR