Петков: Пречките пред България и Румъния за Шенген ще засилят влиянието на Русия

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" призова за общ отговор на стратегическите атаки от страна на Москва

05.12.2023 | 20:45 Редактор: Елеонора Танева
Петков: Пречките пред България и Румъния за Шенген ще засилят влиянието на Русия

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков участва в годишната конференция на European Policy Institute /Европейски политически център/ на тема "Време за стратегия: Европа 2024 - 2029 г. в един геополитически свят" в Брюксел. 

"Европа може да преодолее редица предстоящи глобални трудности, ако бъде обединена и има общ отговор на стратегическите атаки от страна на Русия, които са насочени към ЕС като цяло, а не просто към отделни страни“, заяви Петков.

Той призова като европейци да се поучим от грешките от миналото.

"Всякакви пречки пред укрепването на европейското единство, като например разширяването на Шенген за България и Румъния, могат само да увеличат политическата нестабилност в двете страни и да засилят влиянието на Русия в тях, а и в региона. Европа трябва да се обедини в координиран, единен отговор на най-голямата стратегическа заплаха за бъдещето си", заяви твърдото си убеждение Петков.

В контекста на наближаващите европейски избори, тазгодишната конференция разгледа стратегическите приоритети на ЕС и бъдещия политически курс на съюза. Европейските лидери проучиха предизвикателствата, пред които е изправен ЕС в този преломен момент, последиците от него за икономическата сигурност и възможностите за развитие.

Снимка: Пресцентър "Продължаваме промяната"