Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Захариева: Тактиката на българското правителство за Шенген е позитивна

Не толкова гласовита и заплашителна, уточнява бившият външен министър

04.12.2023 | 15:30 Редактор: Таня Харизанова

Много коментари и много реакции около срещата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа в Скопие.

Западни дипломати напуснаха залата, когато руският външен министър взе думата за изказване, а същевременно самолетът на Лавров прелетя не през България, а през съседна Гърция заради това, че неговата говорителка Мария Захарова попада в санкционния списък. Последва буря от коментари, включително и някои доста остри нападки от страна на Русия. 

За коментар на срещата в студиото на Брюксел 1 гостува Екатерина Захариева, депутат от ГЕРБ и бивш министър на външните работи.

“За съжаление Русия продължава да счита, че България и страните от така наречения бивш Източен блок все още сме им някакъв тип васални държави и трябва да козируваме и да изпълняваме това, което кажат. А истината е, че сме независими държави. Следваме собствена политика и сме част от демократичния свят”, каза Екатерина Захариева.

"Като че ли все още не могат да преглътнат това и аз не мога да разбера те не осъзнават ли, че този тон е неприемлив и той всъщност вреди повече на тях, отколкото на българските политици. Само за 4 години поне 3 - 4 пъти сме имали такива случаи, в които си позволяват остри реакции в резултат на наши действия, абсолютно легитимни наши действия. Истината е, че това беше поредната демонстрация от тяхна страна, която пак казвам, по скоро върши услуга на нас, за да  разбере българският народ, какво отношение има руското ръководство към държавите, които не ги слушат и не им се подчиняват", доплъва Захариева.

Друга важна тема в разговора е Шенген. България очакваше и няколко пъти заяви на най високо ниво, че декември месец ще бъдем приети в Шенген. Сега обаче последното развитие на събитията подсказва, че това може би няма да стане. Отложиха ни, отпаднахме от дневния ред на срещата на СПВ.

"Аз не мисля, че това е непременно лошо, че работи срещу интереса на България. Напротив, считам, че това дава още малко време до края на месеца и в следващите седмици да се водят тези преговори, да има позитивно решение. Защото всичките останали държави подкрепят България, включително Европейската комисия и Европейският парламент", анализира Екатерина Захариева.

Румъния дори заплаши Австрия заради ветото за Шенген.

"Всеки има различна тактика. Тактиката, която българското правителство е приело, е позитивна - не толкова гласовита и заплашителна. И аз се надявам, че това е правилната тактика. Не случайно казах, че понякога да обясняваш всеки ден какво вършиш може да бъде контрапродуктивно", коментира бившият външен министър.

Целия разговор гледайте във видеото!