Денков: В България има водещи световни центрове на наука

Министър-председателят откри новата сграда на Институт "Големи данни в полза на интелигентно общество" към СУ

05.12.2023 | 15:50 Редактор: Вяра Димова
Денков: В България има водещи световни центрове на наука

Най-добрата фундаментална наука дава възможности за едни от най-полезните приложения. Това е общата тенденция в световната наука, от която всички трябва да се възползваме и да продължим да развиваме науката и иновациите в България. Това заяви премиерът акад. Николай Денков.

Министър-председателят участва в официалното откриване на новата високотехнологична сграда на Институт "Големи данни в полза на интелигентно общество" (GATE) към Софийския университет "Св. Климент Охридски".

"Това, което виждаме днес, беше една мечта, която не знаехме дали ще се реализира, но знаехме, че трябва да опитаме", каза Денков.

Той припомни, че през 2021 г. е участвал на "първата копка" на проекта, воден от убеждението, че в България има водещи световни центрове на наука, които трябва да бъдат подкрепяни, за да се конкурират успешно с най-добрите в света и да станат видими както в страната, така и в чужбина.

Министър-председателят изтъкна сериозния напредък в сферата на науката и иновациите в България. Като добри примери в тази посока посочи работата на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT), както и астрономическия център "Рожен", който е част от световна мрежа, правеща открития в областта на астрофизиката и астрономията.

Премиерът изтъкна още модерния център по растителна системна биология и биотехнология "ПлантаСИСТ" в Пловдив, както и новия суперкомпютър в БАН.

"Тези примери показват какъв огромен прогрес е постигнат през последните години", посочи Денков.

Къде ще празнувате Коледа и Нова година?

И на двата празника ще си бъда в България.
82%
В България за Коледа и в чужбина за Нова година.
6%
В чужбина за Коледа и в България за Нова година.
2%
И двата празника ще прекарам в чужбина.
6%
Все още не съм решил.
5%
Общо 2404 гласа

Снимка: Министерски съвет