"Народ без култура е народ без бъдеще!": Културни дейци излизат на протест

Сред исканията е гарантиране на бюджет, необходим за увеличаване на всички доходи и възнаграждения

05.12.2023 | 12:02 Редактор: Елеонора Танева

На 6 декември от 12 часа културни дейци излизат на протест под надслов "Народ без култура е народ без бъдеще!". Участие ще вземат Съюзът на българските музикални и танцови дейци, Съюзът на артистите в България, Независима синдикална федерация "Култура" към КНСБ и НФ "Култура“ към КТ "Подкрепа“.

Протестът ще започне пред сградата на Министерството на културата и ще продължи с шествие до сградата на Народното събрание. 

Сред исканията на протестиращите са:

1. Да се приемат законови промени, за да се гарантира бюджет, необходим за увеличаване на всички доходи и възнаграждения, както е записано в Правителствената програма т. 13.2.19. 

2. Осезаемо и устойчиво увеличение на бюджета за култура, за да спре унижението, на което са подложени всички, работещи в сектора.

3. Ясна политика за опазване и развитие на професионалните общински оркестри, професионалните общински фолклорни ансамбли, Камерна опера – Благоевград и професионалните общински театри. Гарантиран от държавата минимален размер на възнагражденията на работещите в споменатите по-горе състави, постигнат в Браншовите колективни трудови договори, чрез постоянно целево допълващо финансиране.

Къде ще празнувате Коледа и Нова година?

И на двата празника ще си бъда в България.
82%
В България за Коледа и в чужбина за Нова година.
6%
В чужбина за Коледа и в България за Нова година.
2%
И двата празника ще прекарам в чужбина.
6%
Все още не съм решил.
5%
Общо 2404 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)